Profesorii, la protest: Avem carte, dar nu avem parte de buget

Circa 250 de profesori, dar și personal nedidactic din învățământul gorjean, au ieșit în stradă, joi, la Târgu Jiu. Au pichetat, timp de o oră, Instituția Prefectului și și-au strigat nemulțumirile. Cei mai mulți sunt supărați pe salariile mici, dar consideră nedrepte și concediile forțate ca să nu primească indemnizația de hrană. Dascălii așteaptă să li se deconteze și naveta către școală, în timp ce personalul auxiliar speră să primească spor neuropsihic de 15%.

Mesajele pe care le-au dus protestatarii în Piața Prefecturii din Târgu Jiu au fost diverse și multe. De la „Respectați legile” până la „Noi nu cerșim”. Pe fundal, s-a auzit „Vin ai voștri, pleac-ai noștri, noi rămânem tot ca proștii. Mama lor de hoți”.

„Noi nu cerșim. Am ieșit la miting pentru respectarea Legii Educației. 6% din PIB nu se acordă. Nu primim nici sporul pentru solicitare neuropsihică pentru directori, secretari, contabili. Sporurile sunt plătite la nivelul salariilor din 2016, programa este prea încărcată. Sunt profesori cărora nu li s-a decontat naveta. Sunt multe clase unde sunt mulți copii. Noi sperăm să sensibilizăm partidul de guvernământ și sperăm să facă ceva și pentru personalul nedidactic”, a fost mesajul unui angajat din educație.

„Mesajul nostru pentru guvernanți este că, deși avem carte, nu avem parte de buget. O mare nedreptate se face personalului nedidactic. Au niște salarii de mizerie. Nu știu dacă sistemul ăsta de educație ar putea funcționa fără acest personal nedidactic. Lor nu le dă nimeni nimic, sporuri nu, salarii mari nu. Nu mai au nici amărâtul ăla de spor de penibilitate”, a spus unul dintre protestatari.

Dascălii au solicitat să li se deconteze banii de navetă și să li se acorde sumele obținute în instanță, prin hotărâri judecătorești definitive. „Venim de la un liceu tehnologic. Cea mai mare nemulțumire este faptul că se încearcă să se treacă, anul acesta, brusc, de la liceu tehnologic la școală profesională, fără a pregăti nici părinții elevilor. Migrația școlară ne afectează profund. Se înscriu copii în clasa a IX-a, după care vin cu medii foarte mici, migrează spre liceele mari unde veți găsi clase cu 35 de elevi. Normal că noi coborâm cu numărul de elevi. Suntem afectați conform calculelor lor cu costul standard per elev. Naveta nu este decontată”, a spus un dascăl.

O altă nemulțumire stă și în faptul că norma de hrană nu va fi primită integral. „Principalele nemulțumiri sunt procentul din PIB care se acordă învățământului având în vedere că este în discuție bugetul pe anul 2019. Ei, în acest proiect, au prins puțin peste 3%. De aici, vor decurge toate nemulțumirile care vor fi în învățământul românesc. Având în vedere că bugetul nu a fost votat, iar în 2018, nu a existat această normă de hrană acordată, Ministerul, să facă economii, a solicitat inspectoratelor să bage pe toată lumea în concediu. Ei nu știu că noi, profesorii, avem activități și în vacanțe. Am organizat excursii, pregătiri cu copiii pentru olimpiade”, a transmis Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 1,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: