Producţie bună de gutui în Gorj

Zeci de tone de gutui aşteaptă să fie recoltate din plantaţiile Staţiunii Pomicole din Drăgoieni. Pomii sunt plini de fructe, iar în această perioadă s-a dat startul la culesul lor, campania urmând a fi încheiată la mijlocul lunii noiembrie. Fructele culese de pe plantaţiile staţiunii sunt comercializate pe plan local şi chiar peste hotare. Un kilogram de gutui direct de la producător costă între 1 şi 1.7 lei, în funcţie de calitate, dar şi de cantitatea solicitată. Şi terenurile retrocedate de staţiune au fost concesionate de un fost salariat, Gheorghe Bălan, care are la rândul lui o recoltă bună.

Staţiunea Pomicolă mai deţine în prezent doar circa 7 hectare de gutui din care 5 hectare pe raza comunei Bălăneşti, iar restul în câmpul de cercetare de la Drăgoieni. Până în 2005 unitatea deţinea circa 35 de hectare de astfel de plantaţii, însă terenurile au fost retrocedate, fiind revendicate de foştii proprietari din Bălăneşti, Peştişani şi Târgu Jiu.

Mare parte din terenurile retrocedate la Bălăneşti au fost preluate în arendă de un fost angajat al Staţiunii Pomicole Târgu Jiu, Gheorghe Bălan, care se ocupă de îngrijirea plantaţiilor şi de valorificarea fructelor de pe respectivele suprafeţe. "Nu mai avem decât 5 hectare în cultură, cultivate mai mult cu soiuri de gutui şi anul acesta avem o producţie bună. În trecut am avut plantaţii reuşite în zona Panduraş pe care s-a intrat cu toporul şi au fost defrişate în totalitate după ce au fost retrocedate. Este un mare păcat iar în zona Bălăneşti am mai avut o plantaţie de 15 hectare din care 10 au fost retrocedate foştilor proprietari şi 5 le mai avem noi. La Bălăneşti totuşi s-a mai menţinut această plantaţie pe terenurile retrocedate şi acum se culeg recoltele din această plantaţie şi este o producţie destul de bună. Acolo este un întreprinzător care a preluat o parte din plantaţia respectivă, a executat lucrările de întreţinere şi acum face şi recoltarea, urmând ca fiecare proprietar de teren să primească dividendele proporţional cu suprafaţa şi cu producţia realizată ", a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu Jiu.

Producţie de până la 10 tone la hectar

Dacă anul trecut producţia de gutui a fost una slabă, fiind influenţată de vremea nefavorabilă, anul acesta recolta este una mai mult decât mulţumitoare. Conducerea Staţiunii Pomicole spune că a recoltat deja fructele de pe plantaţia de gutui din Drăgoieni și că va demara acțiunea şi la cea din Bălăneşti dacă vor găsi cumpărători. "Am început într-o primă etapă cu recoltarea gutuilor la Drăgoieni, unde sunt mai predispuse la furat şi le avem depozitate, o parte au fost și livrate și urmează ca săptămâna aceasta să începem recoltatul și în punctul Bălănești. Producția este bună, sperăm să realizăm în jur de 35 de tone pe suprafața respectivă. Una peste alta este o medie de maxim 10 tone pe hectar. Anul trecut a fost o producţie despre care putem spune mai bine că nu a fost", a precizat directorul stațiunii. 

PREŢURI

Fructele culese au fost duse în depozitul stațiunii care este situat lângă piața de gross din Drăgoieni. Un kilogram de gutui poate fi achiziționat la un preț mediu de 1.5 lei. Pentru cantități mai mari achiziționate unitatea face și reduceri. Stațiunea deține și o colecție care cuprinde 65 de soiuri de gutui, care este unicat la nivel de țară.

Vizualizări: 380

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: