Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Producătorii agricoli din Gorj riscă amenzi nevinovaţi

Producătorii agricoli din Gorj riscă amenzi drastice dacă vin în aceste zile cu marfa în târguri şi în pieţe. Astăzi este ultima zi în care mai pot fi folosite certificatele de producător, însă oamenii nu pot beneficia de noile atestate, întrucât s-a întârziat cu tipărirea formularelor. Primăriile dau vina pe Consiliul Judeţean, instituţie în sarcina căreia a căzut tipărirea formularelor. La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că primarii nu le-au ridicat la timp. O altă problemă o constituie şi vizarea acestor atestate. Potrivit specialiştilor în agricultură, vizarea atestatelor trebuia să fie făcută de asociaţiile din sectorul agricol şi zootehnic, însă din cauză că activitatea este una neprofitabilă asociaţiile au refuzat.

Înlocuirea certificatelor de producător cu atestatele a creat o adevărată învălmăşeală la sediile primăriilor şi la Direcţia Agricolă Gorj. Oamenii se plâng de faptul că nu vor putea să-şi vândă legal produsele din cauză că nu au intrat în posesia atestatelor, deşi au solicitat acest lucru la primării. Numai la Tismana sunt aproximativ 100 de agricultori şi crescători de animale care aşteaptă atestatele. Primarul spune că vina nu aparţine autorităţilor locale. „Noi nu avem nici o vină, am transmis numărul de exemplare la Consiliul Judeţean, însă comenzile s-au trimis în mod unitar pentru tot judeţul. Până acum nu am primit aceste formulare. Nu este corelată sosirea atestatelor de producător cu nevoile oamenilor. Aşteptarea pune oamenii în dificultate. Ei le-au solicitat la primărie, le-am plătit, dar nu avem posibilitatea să le dăm. Era normal să le lase pe cele vechi până se rezolva problema. Oamenii se sperie pentru că se fac multe controale, iar sancţiunile se aplică foarte uşor. În această perioadă, solariile şi serele ies pe piaţă cu legume, produsele sunt perisabile, iar oamenii nu pot să le ţină trei-patru zile în cămară. Nu ştiu de ce durează atât de mult tipărirea unor atestate. Oamenii au nevoie de ele şi în timpul transportului la piaţă, pentru că altfel primesc amenzi dacă-i opreşte poliţia”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun însă că s-a început distribuirea formularelor, dar primarii nu le-au ridicat. „Procedura a fost una complexă. În momentul în care s-au primit toate datele din teritoriu s-a trecut la centralizarea acestora şi apoi s-a dat comandă de tipărire a formularelor. Procedura a depins de programarea pe judeţe făcută la nivel naţional pentru tipărirea formularelor. Autorităţile publice locale au fost anunţate încă de săptămâna trecută în privinţa preluării acestora, însă până în momentul de faţă doar 13 primării au ridicat formularele de la Consiliul Judeţean”, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.

Avizul consultativ, o altă problemă

Atestatele se vor elibera de primării în baza unui proces verbal şi a unui aviz consultativ. Iniţial, se stabilise ca acest aviz consultativ să fie dat de asociaţiile din sectorul zootehnic şi sectorul agricol. „La nivelul judeţul avem 16 structuri asociative, însă acestea au refuzat să pună viza pe avizul consultativ. Probabil pentru că era o activitate nerentabilă din punct de vedere financiar. În cazul acesta problema ne-a revenit nouă şi Camerei Agricole. Întrucât nu avem oameni în teren, s-a stabilit ca avizul să fie dat de Camera Agricolă. Într-adevăr s-a întârziat cu tipăritul formularelor, iar oamenii vin la noi şi la primării. Aşa se întâmplă de fiecare dată când se schimbă legislaţia. Cred că săptămâna viitoare, luni-marţi, lucrurile vor intra în normalitate”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

În şedinţa de astăzi a Consiliului Judeţean se da o hotărâre prin care atribuţiile privind avizul consultativ vor fi delegate Camerei Agricole. „Vom prelua noi aceste atribuţii întrucât asociaţiile nu au vrut să facă acest lucru, nefiind vorba de bani la mijloc. Luni voi avea o şedinţă cu toţi angajaţii Camerei Agricole şi le voi spune exact ce au de făcut. După părerea mea, cred că nu se vor aplica sancţiuni în primele 2-3 zile din luna mai întrucât la nivel naţional se ştie că au existat întârzieri la tipărirea formularelor. Mai sunt şi alte judeţe în ţară  care se confruntă cu astfel de probleme”.

LEGISLAŢIE

Potrivit noilor norme legislative, începând cu data de 1 mai, producătorii agricoli persoane fizice vor trebui să aibă un atestat de producător pe care îl vor utiliza în locul certificatului de producător folosit până astăzi. Cei care nu vor avea actul ar putea primi o amendă de maximum 22.500 de lei. Autorităţile mizează însă pe înţelegerea  organelor de control.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: