Primele discuţii în contradictoriu între liderii „Solidaritatea”

Sindicalistul Constantin Creţan îl contrazice pe Aurel Nanu Mic, liderul de la CET Craiova II, care a declarat că liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) nu au ce să caute în noul sindicat care se doreşte a fi reprezentativ la nivel de CE Oltenia, Sindicatul „Solidaritatea”. Creţan spune că oricare din sindicatele afiliate la FNME sunt binevenite în acest nou sindicat însă rămâne ferm în ceea ce îi priveşte pe liderii SMEO, Gabriel Căldăruşe şi Ion Ruşeţ. „N-are ce căuta Ruşeţ, să se ducă să lucreze la Ministerul de Interne, la Serviciile Secrete”, a spus acesta.

Reporter: Spuneaţi că porţile sunt deschise oricărui sindicat doreşte să fuzioneze la Sindicatul „Solidaritatea”, iar colegul dvs. din Federaţia „Univers” de la Craiova, Aurel Nanu Mic, a declarat că sindicatele din FNME nu sunt binevenite. Sunteţi de acord cu ce a spus acesta?

Constantin Creţan: E declaraţia fiecăruia. În structura acestui sindicat poate să vină orice sindicat, nu poate să vină o federaţie, bineînţeles. Pot să vină şi sindicatele din FNME. Nu am format acest sindicat, este în curs de formare. Nu ştim dacă vom şi reuşi. Noi deschidem porţile oricărui sindicat care vine pe programul nostru, dar fără oameni gen Ruşeţ şi Căldăruşe, pentru că sunt oamenii care şi-au bătut joc de mişcarea sindicală. N-are ce căuta Ruşeţ, să se ducă să lucreze la Ministerul de Interne, la Serviciile Secrete, unde o vrea să lucreze. Are grad de colonel, ce să caute în mişcarea sindicală?

Rep.: Referitor la acordarea echivalentului în bani a cotei de cărbune. Care mai este situaţia?

C.C.: Banii se dau, dar din punctul meu de vedere nu sunt mulţumit. Din 20 de milioane cât era garantat prin contractul de performanţă, să le fi dat cel puţin jumătate, pentru că am reuşit jumătate din producţie. Prea puţin, din 20 de milioane doar 5 milioane şi ceva. Să sperăm că până la sfârşitul anului vom reuşi să dăm şi economiile la fondul de salarii. Acum era corect ca pachetul acela de performanţă să fie renegociat, l-am atins în proporţie de 60-70%, era corect să se dea în cuantum de 70-80% acele drepturi.

Rep.: CE Oltenia a înregistrat pierderi în primul semestru al anului. Cum credeţi că ar putea să-şi îmbunătăţească situaţia financiară?

C.C.: Sperăm că se va concretiza vânzarea de cărbune către Serbia în aceste zile. Dacă reuşim să dăm 3 milioane de tone de cărbune, la sfârşit de an complexul va avea o altă situaţie financiară. Eu ştiu că au venit nişte oferte către Complexul Energetic Oltenia şi în aceste zile se va da un rezultat final la licitaţia din Serbia. Nu se ştie deocamdată cine a câştigat licitaţia, am înţeles că au fost vreo 5-6 firme acolo.

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: