Primarul Pavel, cămătarii şi ruine de miliarde
În jurul campusului de la Peştişani miroase a deturnare de fonduri. Cel puţin asta este acuzaţia pe care o aduce primarului liberal Florin Pavel, preşedintele Asociaţiei Valea Bistriţei Peştişani, Silvestru Tivig. Acesta a depus plângere împotriva acestuia, motivul fiind campusul şcolar de la Peştişani, care între timp a ajuns o ruină. În blocul de garsoniere, realizat parţial, cărămizile au început să cadă, iar când plouă, apa pe holurile construcţiei ajunge până la glezne. Plăcile de polistiren de un imobil au început să cadă, iar terenul de sport este un maidan autentic pe care cresc în voie buruieni de o jumătate de metru. Afacerea, care a părut profitabilă s-a dovedit a fi o „cârcotă”, atât pentru primarul Florin Pavel, care în curând va da cu subsemnatul la Parchet, cât şi pentru controversatul om de afaceri Dan Floarea. Afacerea a făcut şi victime colaterale, pe Doru Şerban, cunoscut sub numele de „Habitu” care de aproape două luni se află în arest, fiind acuzat de şantaj şi cămătărie.
Proiectul privind realizarea unui campus şcolar în Peştişani a demarat în 2008, prin programul „Campusuri şcolare”, cu finanţare de Guvern, cu termen de finalizare martie 2010. Potrivit proiectului, pe o suprafaţă de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2 ha ar fi trebuit realizat un bloc de garsoniere P+1, o spălătorie, cantine, teren de sport, dar şi reabilitarea unor obiective deja existente cum sunt internatul şcolar, liceul, centrala termică, etc. Niciunul dintre obiectivele propuse nu a fost finalizat, ba mai mult decât atât, toate se află în paragină.
La începutul acestei luni, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri Valea Bistriţei din Peştişani, Silvestru Tivig, a trimis la Ministerul Administraţiei şi Internelor o plângere, în care îl acuză pe edilul liberal Florin Pavel de abuz în serviciu, fals, uz de fals, înşelăciune şi deturnare de fonduri, anexând plângerii sute de pagini de documente pentru a-şi susţine acuzaţiile. Florin Pavel este acuzat că a în perioada 2008-2009 a acceptat la plata situaţii de lucrări întocmite de TECH SAFETY, firmă ce aparţine omului de afaceri Dan Floarea, şi care nu sunt conforme cu realitatea. Silvestru Tivig susţine că unele obiective apar în acte ca finalizate şi achitate în proporţie de 90%, însă în realitate respectivele lucrări nu sunt efectuate nici în proporţie de 40%. În plus, Pavel este acuzat că a plătit integral 51.200 de lei fără TVA pentru servicii de proiectare, aceleiaşi firme, însă proiectul nu a fost predat nici până în ziua de astăzi, beneficiarului.
A semnat primarul şi a plătit Guvernul
Lucrările şi dotările au fost detaliate în anexa la oferta financiară pe obiective, astfel că la Obiectivul „Liceu industrial P+2, cu o valoare licitată de aproape 2,5 milioane de lei, primarul a acceptat la plată şi a achitat aproape 900 de mii de lei, ceea ce reprezintă reparaţii interioare şi exterioare în procent de 35%. Pentru termosistemul acestui obiectiv au fost întocmite situaţii de lucrări pentru tot exteriorul clădirii, însă, în realitate au fost executate lucrări doar pe jumătate din suprafaţă. La acest obiectiv se estimează că ar fi vorba de un prejudiciu de 300.000 de lei, luându-se în calcul şi celelalte lucrări executate în interior şi care au fost supraevaluate. În privinţa supraevaluării este de menţionat că au fost achiziţionate uşi tip PVC pentru toalete, cu un preţ de peste 2000 de lei bucata la care se adaugă alţi 250 de lei manoperă pentru fiecare uşă. Şi în privinţa lucrărilor de reabilitare a internatului şcolar, conform situaţiilor de lucrări au fost triplate preţurile, faţă de cele practicate pe piaţă. Pentru acest obiectiv s-a plătit pe un metru pătrat de rigips 17,5 lei fără TVA, în condiţiile în care pe piaţă acesta este preţul practicat pentru întreaga coală de rigips care are aproximativ 3 m.p.
Situaţia este întâlnită la mai toate obiectivele care trebuiau realizate în campus.
Bălţi în blocul de garsoniere
Construcţia ce ar fi trebuit acum să găzduiască deja cadrele didactice navetiste care îşi desfăşoară activitatea la liceul din comună, se deteriorează pe zi ce trece şi, mai mult decât atât nu este realizat decât parterul şi stâlpii exteriori pentru etajul I. În prezent, la parterul blocului de garsoniere, apa este până la glezne atunci când afară plouă. Mai mult decât atât, cărămizile au început să cadă, atât din zidurile interioare ale clădirii, cât şi pe exterior. Pentru acest bloc, ce a avut o valoare la licitaţie de peste 2,4 milioane de lei, Pavel a acceptat la plată şi a achitat peste 300 de mii de lei, iar pentru alte aproape 500 de mii de lei au fost depuse situaţii de lucrări ca fiind efectuate, dar care în realitate nu au fost executate.
Maidanul de 5 miliarde
Baza sportivă, licitată la un preţ de 627 mii de lei fără TVA, este de fapt un maidan, împrejmuit cu un gard de sârmă, pe care cresc în voie buruieni de o jumătate de metru. Pentru aceste lucrări, Pavel a achitat firmei lui Floarea aproape 500 de mii de lei. Ceea ce este strigător la cer este faptul că în situaţiile de lucrări au fost incluse peste 2000 de ore de muncă pentru pavatori, plătite cu aproape 18.000 de lei fără TVA. Ţinând cont că pe respectivul maidan nu sunt decât câţiva bolovani, nici vorbă de pavele, tragem concluzia că respectivele lucrări au fost înregistrate fictiv. Tot la obiectul „Bază sportivă” au fost achitate dotări în sumă de aproape 85 de mii de lei fără TVA, reprezentând produse achiziţionate la preţuri mai mari şi de cinci ori faţă de cele practicate pe piaţă. Astfel, au fost plătite 30 de treninguri cu 16 milioane de lei vechi bucata şi un set de mingi de tenis a fost achiziţionat cu 8 milioane.
Campusul cu păsărici
„Păsăricile” nu se găsesc în campusul din Peştişani doar în documente, ci şi la propriu, „înfipte” în polistirenul lui Pavel. Astfel, pe una dintre laturile liceului, unde constructorul a aplicat câteva plăci de polistiren, în vederea realizării termoizolaţiei, sute de păsări şi-au făcut cuiburi. Habitatul de zburătoare este unul demn de un reportaj Discovery şi este de remarcat faptul că micuţele înaripate sunt mulţumite de calitatea polistirenului, chiar dacă uneori le mai cade câte un ou din cuibar. Oricum, pe pereţii liceului trăiesc în perfectă simbioză, vrăbiuţe, mierle, dar şi alte zburătoare care s-au cuibărit în lucrările plătite cu bani grei de primarul Florin Pavel.
Pavel, Floarea, Habitu şi creanţele
În anul 2008 a fost susţinută licitaţia în vederea atribuirii contractului la obiectivul „Reabilitare campus şcoala de artă şi meserii - Grup şcolar Industrial „Constantin Brâncuşi”, comuna Peştişani, judeţul Gorj”. În urma procedurii de licitaţie, contractul a fost atribuit către SC TECH SAFETY SA Târgu-Jiu, la valoarea de 12.485.814 lei fără TVA, contract ce presupunea proiectare şi execuţie lucrări. Patronul firmei, Dan Floarea, a primit până acum de la Primăria Peştişani peste 75 de miliarde de lei, dar instituţia a rămas datoare 25 de miliarde. Numai că, între timp, TECH SAFETY a intrat în insolvenţă, iar cel care trebuie să recupereze banii de la primărie, este lichidatorul judiciar. Interesant este şi faptul că până în acest moment lichidatorul nu a solicitat blocarea conturilor primăriei datornice, deşi, în alte situaţii, conturile primăriilor au fost blocate pentru sume modice.
Între timp, datoriile pe care primăria Peştişani le are de achitat către patronul TECH SAFETY au băgat dihonia şi între cei doi oameni de afaceri, Dan Floarea şi Doru Şerban, care au început să se reclame reciproc la poliţie, după ani în care afacerile lor au mers ca pe roate. Pentru a realiza lucrările, Dan Foarea se pare că ar fi împrumutat sume mari de bani de la terţi, printre care şi de la Habitu. Pentru că a rămas cu buzunarele goale, dat fiind că Guvernul a întrerupt finanţarea lucrărilor de la campus, Floarea a ajuns în imposibilitatea de a-şi onora promisiunile de înapoiere a banilor. Astfel, în contul împrumutului primit de la Habitu, Floarea a cesionat partenerului său de afaceri creanţele de la Primăria Peştişani, în speţă, 600.000 de lei. Numai că Habitu nu a mai reuşit să recupereze banii, după ce magistraţii Tribunalului Gorj au anulat contractul prin care TECH SAFETY, aflată în insolvenţă, ceda creanţele. Contractul a fost anulat după ce judecătorii gorjeni au stabilit că cesiunea respectivă a fost una frauduloasă, menită să îi păgubească pe creditorii TECH SAFETY, printre aceştia aflându-se bugetul de stat dar şi o unitate bancară. Amestecat şi în această afacere, Florin Pavel a declarat, în momentul în care Habitu a fost arestat preventiv pentru şantaj, că el nu ştie să fi existat vreun şantaj pentru recuperarea banilor, ba mai mult, primarul din Peştişani spunea că respectivul contract de cesiune a creanţelor s-a făcut legal, în biroul avocatului lui Dan Floarea.
Pavel:acuzaţiile trebuie demonstrate!
Primarul Florin Pavel a declarat că nu ştie de acuzaţii îi sunt aduse, însă, oricum, orice acuzaţie trebuie demonstrată. În plus, nici el nu este mulţumit de felul în care arată campusul, însă dacă s-a sistat finanţarea, asta este. ”Acuzaţia trebuie demonstrată! Nu ştiu nimic! Normal că n-am o părere bună de cum arată campusul şcolar. Nu este vina mea, este un program naţional. Nu numai cel de la Peştişani este sistat, toate sunt sistate, nu numai cel de la Peştişani are datorii, toate au datorii, pentru s-au sistat finanţările”, precizat Florin Pavel. Şi, în loc de concluzie, cităm tot din spusele primarului de Peştişani: ”Orice lucrare neterminată arată aşa cum arată!”