Calendarul secret al privatizării Complexului Energetic Oltenia
Statul va fi acţionarul CE Oltenia doar 525 de zile de la înfiinţare, timp în care se fac toate demersurile pentru găsirea unui cumpărător. Pandurul a intrat în posesia unor documente care dezvăluie intenţia Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri cu viitorul Complex Energetic Oltenia (CEO). Deşi în Actul Constitutiv al societăţii se vorbeşte despre listarea unui pachet de 15 la sută de acţiuni, Memorandumul semnat cu Fondul Proprietatea este cât se poate de clar. Pe CEO scrie privatizare. Mai mult, a fost realizat şi un calendar al procesului de privatizare majoritară a CE Oltenia.
Actul Constitutiv al companiei, dezvăluit în exclusivitate în ediţia de ieri a ziarului Pandurul, arată că există discuţii pentru listarea la bursă a unui pachet de 15 la sută. Pandurul vă prezintă astăzi Memorandumul de înţelegere încheiat în 2011 între Ministerul Economiei condus atunci de Ion Ariton şi Fondul Proprietatea. Intenţia de privatizare a unui pachet majoritar este clară, mai ales că la Memorandum este ataşat şi calendarul privatizării CE Oltenia.
În primul rând, Fondul Proprietatea (FP) beneficiază de dreptul „tag along“, adică, dacă Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri o să vândă acţiuni din CE Oltenia, atunci SC Fondul Proprietatea S.A. va avea dreptul (şi nu obligaţia) de a participa la această vânzare prin vânzarea unei părţi sau a tuturor acţiunilor sale în aceleaşi condiţii ca şi Ministerul Economiei. Asta înseamnă că, dacă presupunem că statul ar renunţa la 15 procente, dar ar vinde şi Fondul 15, cumpărătorul ar avea din prima 30 la sută din companie. FP deţine peste 20 de procente din companiile energetice. Fondul poate vinde acţiuni pe care le deţine la aceste companii doar notificând Ministerul Economiei.
CE Oltenia nu va avea multe zile
Potrivit Memorandumului de înţelegere între Minister şi Fond, în 2 luni de la înregistrarea CEO la Registrul Comerţului, se caută consultant pentru privatizare. Acesta va fi ales în 120 de zile. „Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se angajează ca în termen de 60 de zile de la înregistrarea Societăţii la Oficiul Registrului Comerţului să declanşeze procedura de selecţie a consultantului. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri intenţionează să finalizeze procedura de selecţie a consultantului pentru privatizare în termen de 120 de zile de la înregistrarea societăţii la Registrul Comerţului şi să promoveze în vederea adoptării proiectului de hotărâre a Guvernului privind aprobarea încheierii contractului cu consultantul selectat în condiţiile legii“, se arată în Memorandum.
Mai departe, Ministerul are nevoie de încă 120 de zile pentru a face strategia de privatizare. „Ministerul intenţionează să finalizeze împreună cu consultantul selectat analiza referitoare la strategia de privatizare a Societăţii într-un termen de maxim 120 de zile de la data semnării contractului de consultanţă. După finalizarea analizei consultantului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la acest termen, Ministerul va promova în vederea adoptării proiectul de strategie de privatizare al Societăţii, proiect de strategie de privatizare care va cuprinde şi modalitatea de reglementare a Dreptului Tag Along“, conform documentului amintit mai sus.
CALENDAR
De fapt, există inclusiv o variantă de privatizare majoritară cu 19 puncte. De la elaborarea de rapoarte, situaţii financiare, analize, hotărâri de guvern, strategie de privatizare, angajare consultant sau organizarea de licitaţii. Pentru efectuarea tuturor demersurilor este nevoie de 525 de zile de la înfiinţarea CEO. Desemnarea consultantului juridic pentru privatizarea companiei se face în 275 de zile de la înfiinţarea companiei, strategia de privatizare este aprobată în 375 de la înfiinţare. Calendarul de privatizare are 19 puncte.