Prefectul Liviu Andrei, plagiator dovedit
Liviu Andrei a ajuns profesor universitar prin plagiat, o demonstrează decizia Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării. Prefectul de Gorj ar putea rămâne fără titlul de profesor universitar, dar şi fără slujba de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad. Mai mult, acesta riscă şi suspendarea pe o perioadă de trei ani a dreptului de a participa la vreun concurs, deşi este înscris la concursul pentru funcţia de funcţia de director de departament la Arad. Prefectul Andrei nu a dorit să comenteze prea mult situaţia menţionând că mai sunt şi alte instanţe la care poate apela.
Consiliului Naţional de Etică (CNE) a decis în şedinţa din 2 martie 2012 că prefectul Liviu Andrei este vinovat de plagiat, copiind lucrări ale Teodorei Vătuiu, profesor la Universitatea „Titu Maiorescu“. Aceasta a declarat că după această hotărâre, Liviu Andrei ar trebui demis din funcţia de prefect.
Plagiat dovedit
Consiliul Naţional de Etică a dat curs unei sesizări primite pe 20 octombrie 2011 în care se arată că un proiect al Teodorei Vătuiu, prezentat la absolvirea Institutului Naţional de Administraţie (INA), a fost copiat fără acordul autorului şi fără a fi citat în două lucrări elaborate de Liviu Andrei, prezentate ca opere proprii. Este vorba despre cartea „Management strategic al administraţiei publice şi al proiectelor europene“ şi „Studiu privind strategia Instituţiei Prefectului-judeţul Gorj, în domeniul calităţii“.
Membrii Consiliului au luat în calcul trei abateri: plagierea rezultatelor sau publicaţiilor unui alt autor, introducerea de informaţii false în dosarele de candidatură pentru posturi didactice universitare, dar şi lipsă de deontologie profesională. După investigarea celor două proiecte, al Teodorei Vătuiu, prezentat la absolvirea INA şi al lui Liviu Andrei, Consiliul de Etică a concluzionat: „Identitatea titlurilor celor două proiecte este evidentă. Analiza conţinutului celor două lucrări a relevat numeroase similitudini între cele două texte. Confruntarea dintre lucrarea lui Vasile L Andrei şi cea a absolventului din martie 2009 indică indiscutabil identitatea, realizarea adeseori prin simpla copiere a multor părţi din prima lucrarea , în proporţie de cel puţin 50%“. Cât despre carte: „Primele capitole ale cărţii Management strategic al administraţiei publice şi proiectelor europene (…) reproduc aproape în întregime, cuvânt cu cuvânt, proiectul Studiu privind strategia Instituţiei Prefectului - judeţul Gorj în domeniul calităţii, elaborat de altă persoană în 2009“.
Consiliul a decis că Liviu Andrei se face vinovat de plagiat şi încălcarea normelor de bună conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.
Ce-i al Prefecturii este şi al prefectului
Teodora Vătuiu a lucrat la Prefectura Gorj, dar a fost concediată în urma restructurărilor. Scandalul a început după ce Teodora Vătuiu i-a împrumutat lui Liviu Andrei o serie de studii realizate de ea, dar pe care acesta le prezentat ca fiind ale sale.
Liviu Andrei a obţinut titlul de profesor universitar pe baza acestor lucrări, pe care le-a prezentat ca fiind ale sale. Andrei a susţinut într-o adresă că nu este ilegal să beneficieze de acel studiu, mai ales că a fost făcut la Prefectură, iar el este prefect. „(…) S-a primit şi punctul de vedere propriu privind acuzaţiile de plagiat. Dl Vasile Liviu Andrei consideră că un proiect administrativ nu poate fi atribuit vreunei persoane, cu referire la Strategia Prefecturii Gorj în domeniul managementului calităţii. Aceasta este, în opinia dlui Vasile Liviu Andrei o operă comună aparţinând persoanei fizice sau juridice din iniţiativă, sub responsabilitatea şi sub numele căreia a fost creată, adică Prefectură Gorj, iar pe cale de consecinţă prefectului“, se arată în decizia CNE din 2 martie. Potrivit hotărârii publicată pe site-ul CNE, Andrei a fost susţinut de rectorul Universităţii din Arad, care a respins acuzaţia de plagiat.
Teodora Vătuiu a declarat că a întâmpinat probleme în a face rost de documentele doveditore. „Profitând că este salariat, expert la ANFP şi prieten cu actualul preşedinte de acolo, probabil a înlocuit lucrarea şi de aia a stat aşa liniştit. A înlocuit-o şi pe cea de la Universitate. Rectorul de acolo mi-a trimis lista cu lucrări, de unde a scos titlul ce-l incrimina, numai că pe site era încă cealaltă lista. A profitat de relaţiile pe care le are, inclusiv presiuni făcut judecătorilor, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Timişoara“, a spus Teodora Vătuiu.
MEDIERE
Profesoara Teodora Vătuiu a menţionat că inclusiv secretarul de stat Mihai Capră a încercat soluţionarea problemei. „Nu am vrut să se ajungă aici. Am discutat chiar şi în prezenţa secretarului de stat Capră, s-a încercat o mediere. N-am mai întâlnit aşa ceva. Să-ţi arogi nişte drepturi când şti că nu ai avut nicio contribuţie, doar pentru că este prefect. Dacă era onest şi cinstit putea propune să scoatem o carte, coordonată de el“.
INTERPELARE
Scandalul în care Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj şi profesor universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, este acuzat de plagiat a ajuns şi la urechile Ministerului Educaţiei. Printr-o interpelare depusă de deputatul PNL Alina Gorghiu, conducerea ministerului este rugată să ia măsuri într-un caz de furt intelectual comis de profesorul Liviu Andrei.
NO COMMENT
Prefectul Liviu Andrei a declarat ieri că nu ştie despre această decizie şi o va comenta atunci când o va citi. Mai mult, acesta a spus că mai sunt şi alte instanţe la care poate apela.
ALEGERI
Andrei a confirmat că este candidat pentru funcţia de director de departament la Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“. Întrebat când vor avea loc alegerile, Andrei a spus: „Cred că mâine (n.r. red. azi)“.