Primarul Mangu vrea drum de calitate, fără bani

Un drum care ar fi trebuit să fie gata în 35 de zile este în reabilitare din toamna anului trecut și deocamdată s-a realizat jumătate din investiție. Acest lucru se întâmplă în comuna Bărbătești. Este vorba despre drumul comunal din satul Socu, al cărui proiect este făcut încă din anul 2009, dar lucrările au început în toamna anului trecut. Deși drumul ar fi trebuit să fie gata demult, acest lucru nu a fost posibil din cauza lipsei banilor și a condițiilor meteorologice nefavorabile. Mai mult decât atât, autorizația de construcție a expirat din data de 7 iunie, iar de atunci se lucrează în continuu.

Proiectul pentru asfaltarea celor 2,8 kilometri de drum comunal din satul Socu a fost realizat încă din anul 2009, de fostul primar al comunei Bărbătești, iar lucrările au fost începute de actualul primar, Adrian Mangu, în toamna anului trecut. Firma care a câștigat lucrarea în valoare de aproximativ 19 miliarde de lei vechi este SC Antrepriza de Construcții-Montaj Alpha Grup SRL  din Caracal. 

Edilul din Bărbătești i-a promis constructorului o parte din bani dacă va realiza o parte din lucrare, mai exact să toarne stratul de uzură pe jumătate din drum. Firma a venit imediat cu utilajele în comuna Bărbătești și s-a apucat de treabă, numai că lucrările nu au fost pe placul edilului, care a refuzat la vremea respectivă să achite o parte din bani. „Firma s-a apucat de lucrări în toamna anului trecut. Le-am spus că dacă vor face o jumătate de drum, măcar să toarne stratul de uzură, o să le dau un miliard și jumătate. Au făcut lucrarea, numai că am primit sesizări de la cetățeni că asfaltul este de proastă calitate, am fost la fața locului și, într-adevăr, asfaltul se lua pe picioare și mai mult decât atât au apărut gropi în numai câteva săptămâni. Atunci le-am spus că nu le dau niciun ban până când nu fac lucrarea așa cum trebuie”, a declarat Adrian Mangu, primar comuna Bărbătești.

Constructorul a vrut să cesioneze creanțele unei firme din Gorj

Lucrările au fost sistate până în această primăvară, când firma care a câștigat licitația a vrut să cesioneze creanțele unei firme din județul Gorj, mai exact societății SC Bob Transmondo SRL din comuna Bălești, Se pare că între cele două firme a fost încheiat un contract de cesionare a creanțelor cu care primarul din Bărbătești nu a fost de acord. „Firma care a câștigat licitația mi-a spus că nu mai are bani să o finalizeze, că în ritmul acesta va intra în faliment, iar eu i-am spus că nu plătesc lucrări de mântuială și nu este treaba mea că asfaltul nu este făcut așa cum trebuie. Atunci mi-au spus că vor cesiona creanțele unei firme din Bălești cu care au făcut chiar un astfel de contract, cu care eu  nu sunt de acord. Nu l-am semnat pentru că nu vreau să am aceleași probleme ca la Peștișani. Am spus că o să achit lucrările firmei care a câștigat licitația, dar după ce se va face recepția finală a lucrărilor, să vedem dacă drumul a fost realizat așa cum trebuie”, a mai precizat primarul din Bărbătești.

A expirat autorizația de construcție

Reabilitarea drumului din satul Socu ar fi trebuit să fie gata în 35 de zile, numai că au trecut mai bine de o șase luni de când au început lucrările, iar până acum nu s-a terminat reabilitarea nici pe jumătate din drum. A expirat și autorizația de construcție în data de 7 iunie, dar se lucrează de zor la turnarea asfaltului. „Lucrarea trebuia să fie gata în 35 de zile, dar a fost și criza, și vremea nefavorabilă, au trebuit să plombeze gropile care s-au făcut în toamnă în stratul de uzură și tot așa s-au întârziat lucrările. A expirat și autorizația pe care trebuie să o prelungim”, a declarat Adrian Mangu.

Dirigintele de șantier își laudă asfaltul

Dirigintele de șantier din satul Socu încearcă să ascundă toate problemele care sunt la acest drum și susține că lucrările care s-au făcut aici sunt „ca la carte” și de bună calitate. Singura problemă este legată de faptul că Primăria nu achită lucrările și pe ocolite dă de înțeles că în ritmul acesta administrația locală din Bărbătești va intra în faliment. „Noi facem lucrări de calitate, nu ne jucăm. Am respectat întocmai proiectul. Nu am primit bani de la primărie pe lucrările realizate și ne este foarte greu Nimeni nu știe că le facem cu banii noștri, nimeni nu știe că avem utilaje închiriate pe care trebuie să le plătim. Dacă nu ne achită în termenul legal, va trebui să executăm primăria silit. Este posibil ca multe primării din Gorj să intre în faliment din acest motiv. Noi am mai făcut lucrări la o primărie din Gorj care are să ne dea câteva miliarde de câțiva ani. Oamenii sunt răi. Dacă nu le pui o lopată de asfalt la poartă încep să de sfaturi, să se creadă mari specialiști și nu sunt mulțumiți de lucrări”, a declarat dirigintele de șantier.

CONTRADICŢII

Conform spuselor primarului din comuna Bărbătești, muncitorii sunt cazați în școala din sat care a fost închisă, iar materialele de construcții sunt depozitate în căminul cultural. Acest lucru este însă negat de dirigintele de șantier. Mai mult decât atât, acesta a ținut să precizeze că nu i-a lăsat pe muncitor să toarne asfalt pe ploaie așa cum s-a vehiculat.

Vizualizări: 317

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: