Cum să-ți hrănești corect bebelușul

Cazurile bebelușilor din Argeș și Fetești, care au ajuns în stare gravă la spital, au adus în actualitate modul de diversificare a hranei sugarilor. Bebelușii trebuie să primească o hrană cât mai sănătoasă, dar cum preparăm alimentele și când este momentul să le introducem în alimentația copilului?

Diversificarea reprezintă piatra de temelie a obiceiurilor alimentare de mai târziu ale copilului. Cu cât cel mic este obișnuit să mănânce cât mai sănătos și variat cu putință, cu atât vei avea toate șansele să ai un copil care nu face mofturi la mâncare și care nu îți va cere la fiecare masă cartofi prăjiți, pizza sau șnițel. Nu te îngrijora dacă cel mic nu mănâncă și nu recurge la a-i da orice fel de mâncare, doar pentru a fi sigură că se hrănește. Ai curaj și aplică regula: mănânci la masă bine, nu mănânci, ne vedem la următoarea masă.


O hrană sănătoasă are la bază în primul rând ingredientele sănătoase. Bebelușii au nevoie de cât mai multe fructe și legume, de preferat din grădină de la țară. Dacă nu găsești o sursă sigură de aprovizionare, încercă la magazinele bio. Nu te va costa foarte mult pentru că folosești cantități mici. Alege-i toate cerealele pe care le poți găsi într-un magazin, dar până 9-10 luni să nu-i dai bebelușului decât variantele fără gluten.

Carnea de vită, curcan sau pui se numără printre ingredientele necesare diversificării. Și aici, ar fi de preferat să alegi carnea de țară pe cât posibil. Mare atenție, alege carnea de animal tânăr, dar nu chiar pui (pui de găină, de curcă sau vițel de lapte) deoarece aceasta conține anumiți hormoni nesănătoși pentru alimentația copilului tău. Carnea trenuie introdusă în alimentația copilului pe la 10 luni.

Sistemul digestiv al bebelușului nu este pe deplin dezvoltat și unele dintre acestea ar putea fi greu de digerat. Carnea, ouăle și unele cereale este obligatoriu să fie pregătite termic, și cât mai bine.

De aceea, există trei variante sănătoase de preparare termică: la aburi, prin fierbere sau la cuptor. Cea mai sănătoasă variantă rămâne pregătirea la aburi deoarece, prin această metodă, alimentele își păstrează cât mai multe dintre substanțele nutritive.

Dacă apelezi la fierbere, este recomandat să fierbi alimentele în apă puțină, pe care ulterior să o refolosești la subțierea piureurilor sau a superlor (nutrienții rămân în apă). Prepararea hranei la cuptor este o alternativă de mijloc, deoarece este o metodă sănătoasă, prin care nu se păstrează la fel de mulți nutrienți ca prin gătirea la aburi, dar mai mulți decât prin fierbere. Prăjeala trebuie exclusă definitiv din alimentația copilului de până la trei ani, dar trebuie evitată și după această vârstă. Alte articole pe acest subiect pe totuldespremame.ro.

Vizualizări: 1,778

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: