Primăriţa din Craiova, reţinută de DNA!

Lovitură dură dată de procurorii anticorupție în capitala Olteniei, primărița din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, fiind miercuri reținută de DNA pentru 24 de ore și acuzată de fapte de corupție care au legătură inclusiv cu modernizarea fațadelor unor clădiri din oraș. Procurorii susțin că primărița strângea șpăgi de la cei care făceau lucrările respective.

În timp ce toată lumea aștepta miercuri votul parlamentarilor în privința încuviinţării sau nu a reținerii și arestării deputatul Sebastian Ghiță, votul fiind negativ, DNA o băga la „Beciul Domnesc” pe Lia Olguța Vasilescu. Primărița din Craiova a venit liniștită la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție, fiind convinsă că e vorba despre vreo reclamație a mai vechiului său adversar Adrian Mititelu. În realitate, procurorii vorbesc despre 4 infracțiuni de luare de mită, 3 infracțiuni de folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite  și spălare de bani, pentru cea din urmă, de regulă, magistrații emițând mandate de arestare preventivă, dacă probele de la dosar sunt solide. Alături de primăriță mai sunt cercetați sub control judiciar administratorul public al municipiului Craiovei, Radu Cosmin Preda, și reprezentanta unei fundații, Elena Daniela Popescu.

 Acuzații

Conform procurorilor, faptele de corupție de care e acuzată primărița încep în urmă cu 4 ani, când aceasta doar aspira să câștige alegerile din Craiova, lucru care presupunea însă și mulți bani, o parte din sume nefiind obținute tocmai legal. „În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic. „Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, arată DNA.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Procurorii au monitorizat-o pe Olguța Vasilescu permanent, inclusiv în aparițiile tv și au văzut cum aceasta evidenția unele realizări din timpul mandatului său, fără să spună ce se ascundea, de fapt, în spatele modernizării fațadelor unor construcții din Craiova. „Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor. De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”, arată DNA.

Vizualizări: 1,121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: