Mituri despre bolile transmise de animale copiilor – Află care sunt adevăratele pericole și cum le poți preveni!
Toată lumea iubește animalele și dorința generală este de a le ține cât mai aproape în viața de zi cu zi. Stăpânii de patrupede îmblănite le consideră chiar parte din familie și le îndrăgesc ca atare. Ce se întâmplă însă atunci când apare și un copil în familia ta? Având un sistem imunitar mult mai scăzut, copii pot contacta diverse bacterii dăunătoare sau boli chiar și de la prietenii tăi blănoși.
Adevărul însă este unele probleme de acest fel sunt mai frecvent menționate în teorie decât se întâmplă în realitate. Prin ducerea la extrem a informațiilor despre aceste posibile pericole, poți să îndepărtezi prea mult copiii de plăcerea de a-și petrece timpul în compania animalelor. Mai mult decât atât, există foarte multe mituri sau diagnosticări pripite, fără sfatul medicului, atunci când vine vorba de aceste boli.
Iată câteva informații utile despre despre cele mai frecvente pericole la care sunt expuși copii în preajma animalelor:
Parul animalelor
De foarte multe ori camarazii patrupezi nu sunt lăsați în pat, spre exemplu, pentru că părul lor ar putea afecta sănătatea membrilor familiei. Acesta unul din cele mai mari mituri. Desigur, părul poate fi o pacoste în momentul în care se adună în exces, dar nu va aduce afecțiuni ale ficatului, plămânilor, ori chiar creierului.
Singua șansă ca inhalarea părului de animal să aducă vreo vătămare este dacă acesta este contaminat de anumiți paraziți care își stochează ouăle pe suprafața firului. Așa că igiena adecvată și deparazitarea făcută la timp te poate salva și de această bătaie de cap.
Toxoplasmoza
Această infecție este una apărută în urma lipsei de igienă și neatenție față de patruped, în principal. Dacă locuiești într-o zona în care animăluțul tău se poate plimba nestingherit, poate intra în contact cu mulți germeni periculoși, motiv pentru care trebuie să îi oferi o atenție sporită. Ouăle căzute pe pământ pot fi preluate pe mâini, iar de aici la a fi ingerate mai este doar un pas. În cazul infecției, vizita la medic e obligatorie. Pentru toxocara canis, tratamentul potrivit pentru cei dragi poate fi găsit și pe site-ul Putereaplantelor.ro. Pe lângă febră, inflamații ale ochiului sau dureri abdominale, toxoplasmoza poate produce și oboseală sau lipsa poftei de mâncare și poate fi dificil de identificat imediat.
Giardioza
Această infecție nu este produsă doar de animale. Deși multă lume ia ca primă posibilitate animalul de companie drept cauză a acestei boli, giardioza poate avea surse diverse. Printre acestea pot fi apa contaminată și netratată corespunzător sau anumite alimente negătite înainte de consum.
Adevărul este însă că ouăle și larvele acestui parazit se pot dezvolta doar în intestinul uman și animal. Și aici este nevoie o frecventă spălare a mâinilor, dar și de atenție la obiectele introduse în gură de către copil, mai ales la cele care ar fi putut atinge fecalele contaminate cu acest parazit.
Așadar, animalele nu trebuie înlăturate din preajma copiilor, pentru că nu sunt chiar atât de dăunătoare precum am putea crede. Este necesar însă să ții cont de regulile de igienă, atât pentru cei mici, cât și pentru cei blănoși, pentru a evita orice posibil pericol de îmbolnăvire. Dacă ai în vedere aceste lucruri te vei bucura de familia ta completă și sănătoasă în adevăratul sens al cuvântului.
Sursa foto: pexels.com