Primarii „papagali”, puşi să îl aştepte pe Ciobotărică

Primarii mai multor localităţi din județ s-au strâns ieri la Târgu Jiu, pentru a se întâlni cu managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, dar şi cu prefectul Gheorghe Paraschivu, dintre cei doi doar ultimul fiind prezent la întâlnirea respectivă. Primarii au așteptat pe holurile Prefecturii mai bine de o oră pentru ca măcar şeful instituţiei să ajungă la întâlnirea cu ei, directorul general al CEO absentând de la întâlnire, în ciuda faptului că edilii făcuseră deplasarea la Târgu Jiu tocmai pentru a sta de vorbă cu el.

Primarii provin din zonele afectate de lucrările miniere și cu toții doreau să afle care este planul CEO în privința restructurărilor și al reducerilor de personal, în lipsa lui Ciobotărică edilii spunându-și necazurile către prefect.
„Domnul prefect, chiar dacă a întârziat pentru că a fost la audiențe, și-a notat politicos într-o agendă toate supărările noastre și ne-a promis că va încerca să le rezolve în măsura în care e posibil acest lucru. Noi a fi vrut să ne vedem însă cu domnul Ciobotărică, pentru că dumnealui ia deciziile de concediere anul acesta și problemele dumnealor se răsfrâng asupra localităților noastre. Am fi vrut să știm la ce să ne așteptăm anul acesta, pentru că nu va fi un an deloc ușor. Domnul prefect ne-a sugerat că domnul Ciobotărică s-ar putea supăra dacă noi am fi mai agresivi într-o discuție cu dumnealui. Și eu și colegul de la Dragotești am spus că dumnealui trebuia să fie la ședință, pentru că dumnealui are răspunsurile la problemele noastre. E într-o funcție publică și trebuie să răspundă pentru ceea ce face acolo. Așa cum și noi ne-o luăm peste bot câteodată de la oameni, așa și dumnealui trebuie să își asume unele riscuri. Și noi, și dumnealui, suntem în posturi publice, singura diferență fiind că noi avem un salariu de 2.700 de lei, iar al dumnealui e de 40.000 de lei din câte am înțeles. Și așa am stat ca papagalii pe holurile Prefecturii să îl așteptăm, dar tot ne-a fost utilă și așteptarea asta pentru că am putut să aflăm, de exemplu, că la Minprest, unde se vor face reduceri masive de personal, de la Târgu Jiu au fost angajați 300 de oameni, iar de la mine din comună de zece ori mai puțin, deși eu sunt zonă minieră”, spunea ieri primarul de la Slivilești, Sorin Bucurescu, după întâlnirea la care Ciubotărică nu a participat.

Ţuilă a adus o Biblie, Constituţia şi... cartea de matematică
Ion Gruescu, edilul comunei Negomir, a fost cel care a organizat întâlnirea primarilor din zonele miniere cu reprezentantul Guvernului în teritoriu şi cu conducerea Complexului Energetic Oltenia. „Am venit majoritatea primarilor din localităţile unde avem activitate minieră în zonă, am solicitat o discuţie cu domnul prefect ca să-l informăm despre anumite lucruri, să vedem ce s-a întâmplat cu documentaţia transmisă la Ministerul Energiei privind vetrele de sat, privind drumurile pe care mineritul trebuie să le predea judeţului, pentru că se dezafectează o suprafaţă mult mai mare. Mai sunt şi disponibilizările de la Minprest pe care vrem să le discutăm cu domnul Ciobotărică”, a declarat Ion Gruescu, primarul de la Negomir.
Florinel Tuilă, primarul de la Cătunele, a adus cu el trei cărţi care nu pot fi schimbate pentru a atrage atenţia autorităţilor că nu se pot juca cu viaţa oamenilor. Ţuilă se aşteaptă ca în perioada imediat următoare oamenii ameninţaţi cu disponibilizările să apeleze la gesturi extreme. „Primarul Gruescu s-a implicat ca toţi primarii din localităţile afectate de minierit să ne întâlnim cu domnul manager al companiei şi cu domnul prefect. Am adus cu mine şi trei cărţi care nu pot fi schimbate: una este Biblia, care nu poate fi schimbată; matematica, o ştiinţă exactă, şi Constituţia României pe care o fac oamenii. În rest, cred că trebuie să ne implicăm conform Constituţiei României pentru a face ca viaţa oamenilor să fie din ce în ce mai bună. Nu trebuie să îmbolnăvim oamenii, care acum sunt trimişi acasă. Dacă noi trimitem oamenii acasă, noi trebuie să plecăm înaintea lor, să-i lăsăm pe cei care cred că oamenii nu trebuie trimişi acasă fără venituri”, a declarat primarul Ţuilă.

Ciobotărică, absent de la discuţii
Deşi îşi puseseră mari speranţe în întâlnirea cu managerul Complexului Energetic Oltenia şi prefectul judeţului, primarii au plecat dezamăgiţi. Managerul Laurenţiu Ciobotărică nu a participat la discuţii, iar prefectul Gheorghe Paraschivu se prefăcea că nu cunoaşte problemele primarilor. „Am avut o discuţie cu domnul primar de la Negomir, dumnealui spunea că vrea să aibă o discuţie cu mine. Nu va veni domnul Ciobotărică, este o întâlnire numai cu Prefectura. Primarii doresc o întâlnire cu Prefectura, voi vedea ce solicită dumnealor”, a declarat Gheorghe Paraschivu.
Primarii ameninţă cu proteste de genul celui care l-a determinat pe Victor Ponta să renunţe la funcţia de premier. Asta pentru a-l da jos pe Laurenţiu Ciobotărică de la conducerea companiei. „Sunt îngrijorat de pierderea locurilor de muncă a localnicilor care lucrează în Complexul Energetic Oltenia. Chiar dacă sunt doar câţiva disponibilizaţi, vorbim de pierderea suportului material pentru zeci de oameni. Am venit şi cu acele tabele pentru susţinerea CEO. Până în momentul de faţă, sunt 1000 de semnături. Dacă va fi nevoie vom ieşi chiar şi în stradă. Dacă fostul premier Victor Ponta a cedat la 30.000 de oameni, putem să strângem şi noi în Gorj 30.000 de oameni să-i spunem acestui om care este în fruntea CE Oltenia să plece şi să lase un om competent”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.
Edilul de la Turceni cere ca disponibilizările să se facă în funcţie de situaţia materială a familiilor respective. „Aceste disponibilizări vor afecta foarte mult localitatea noastră, deja avem probleme în localitatea noastră: şomajul este ridicat, sunt mulţi oameni care pleacă la muncă în străinătate, trebuie să se rezolve aceste probleme”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul de la Turceni.

Vizualizări: 3,419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: