Primarii, neinteresaţi de finanţarea pentru reducerea poluării

Specialişti de la nivel central au organizat o dezbatere la Târgu Jiu pe tema poluării cu nitraţi. Scopul întâlnirii a fost acela de a prezenta primarilor posibilităţile de finanţare pentru realizarea platformelor de depozitare a gunoiului de grajd, cât şi pentru achiziţionarea de utilaje. Deşi dezbaterea a fost organizată exclusiv pentru aleşii locali, cei mai mulţi au absentat.

Scopul întâlnirii a fost acela de a prezenta primarilor liniile de finanţare deschise de către Ministerul Mediului şi Pădurilor, pentru perioada 2016/2020. „Noile linii de finanţare se referă la investiţiile care se vor face la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în ceea ce priveşte managementul gunoiului de grajd, respectiv platforme comunale de depozitare a deşeurilor animaliere, staţii de biogaz, dotarea cu utilaje pentru managementul gunoiului, respectiv tractoare, remorci, vidanje, maşini de împrăştiat gunoiul”, a precizat Dana Popa.

Specialiştii din Bucureşti spun că trebuie redus gradul de poluare pentru că s-au înregistrat decese, la nivel naţional, după ce nitraţii au ajuns în fântâni şi au cauzat o serie de boli hidrice, majoritatea afectând copii sugari. „Vrem să reducem pe cât posibil poluarea solului şi a corpurilor de apă cu aceşti nutrienţi, circulând în apa subterană ajung în fântâni, iar din fântâni în consumul uman, provocând o serie de boli hidrice, în cazul copiilor sugari pot genera intoxicaţii cu nitriţi sau boala copilului albastru”, a declarat Dana Popa, lector la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Doar două platforme pentru gunoiul de grajd

Deşi întâlnirea a fost organizată în scopul sprijinirii consiliilor locale, majoritatea primarilor au absentat de la dezbatere. Printre puţinii aleşi locali prezenţi s-a numărat Ion Popescu, primarul interimar de la Drăguţeşti. Acesta spune că are teren pentru amenajarea unei platformei de depozitare a gunoiului de grajd, însă duce lipsă de utilaje. “În toate zonele sunt probleme cu depozitarea deşeurilor animaliere. Noi, la Drăguţeşti, avem teren şi vrem să-l folosim în acest sens. Este foarte bine că putem accesa astfel de proiecte, dacă cineva ne întinde o mână trebuie să încercăm şi noi. În primul rând, avem nevoie de utilaje, platforma o putem face şi noi”, a declarat Ion Popescu. Potrivit conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, doar primăriile Băleşti şi Ţânţăreni au făcut platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd. Potrivit reprezentanţilor de la nivel central, pe noua linie de finanţare, Ministerul Mediului şi Pădurilor oferă consultanţă pentru scrierea acestor aplicaţii.

Vizualizări: 314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: