O mașină de spălat murdară pune în pericol sănătatea familiei tale?

Doar pentru că hainele arată și miros proaspăt după ce le scoți din mașina de spălat, asta nu înseamnă neapărat că sunt curate și igienice. Mai multe studii au descoperit că mașinile de spălat conțin până la 100 de milioane de exemplare de E.coli - o bacterie potențial dăunătoare care poate provoca boli în interiorul sau în afara tractului tău digestiv. Află din acest articol ce modele de mașină de spălat te pot ține la distanță de bacterii și microbi dăunători!

Cum se răspândesc microbii în mașina de spălat?
Bacteriile tind să se ascundă în sertarul cu detergent, în garniturile de cauciuc și în tamburul de spălare. Din acest motiv trebuie să cureți frecvent aceste locuri umede. De asemenea, o dată pe lună alege programul de igienizare a cuvei, prezent la unele mașini de spălat. Poți verifica acest top mașini de spălat rufe pentru a descoperi ce electrocasnice vin cu acest beneficiu!


Recent s-a descoperit un agent patogen multirezistent la medicamente pe hainele bebelușilor de la o unitate de terapie intensivă neonatală de la un spital de copii din Germania - în ciuda faptului că au fost luate toate precauțiile normale pentru a elimina expunerea la astfel de superbacterii. Cercetătorii au descoperit că vinovatul final se afla în spălătoria spitalului.


Se pare că „vinovatul” din spatele mașinii de spălat murdare este lenjeria intimă. Aceasta conține bacterii care se pot răspândi și la restul hainelor din mașina de spălat. De asemenea, articolele de îmbrăcăminte care conțin bucățele de mâncare pot contribui, la rândul lor, la răspândirea germenilor în mașina de spălat. Dacă lucrezi cu alimente și îți pui uniforma la spălat împreună cu restul rufelor murdare ale familiei, inclusiv lenjeria intimă murdară, aceasta ar putea fi infectată cu E.coli sau salmonella - sau orice altceva se află pe acele haine. 

Recomandări pentru a elimina bacteriile și virușii din cuva mașinii
Dacă stai cu o rudă în vârstă, cu un nou-născut vulnerabil sau pur și simplu vrei să faci un efort suplimentar, poți lua anumite măsuri pentru ca hainele și mașina de spălat să nu fie contaminate de cele mai periculoase bacterii.


De asemenea, iată ce acțiuni mai poți face pentru a îndepărta bacteriile din mașina de spălat: 

  • alege să-ți speli hainele la o temperatură de 60-65 de grade Celsius. Deși este mai economic din punct de vedere energetic să speli cu apă rece, aceasta nu este suficient de puternică pentru a distruge bacteriile din haine;
  • atunci când speli articole de îmbrăcăminte de culoare albă, adaugă o cantitate mică de soluție de clor pentru a distruge orice microbii nocivi;
  • atunci când selectezi modul „Iginenizare” al mașinii de spălat, adaugă și clor în cuvă și în recipientul de detergent;
  • evită să-ți speli lenjeria intimă cu alte haine;
  • usucă-ți hainele la soare, întrucât razele UV pot distruge bacteriile.

Cât timp trăiesc acești microbi pe rufe?
În timp ce virusurile respiratorii care provoacă COVID-19, răceală și gripă supraviețuiesc cel mult câteva zile, virusurile care provoacă diaree pot supraviețui săptămâni întregi. Mai mult decât atât, se pot dezvolta în rufele depozitate. 


Germenii supraviețuiesc mai bine atunci când sunt înconjurați de murdărie, celule ale pielii sau fluide corporale - cum ar fi mucusul și saliva. Acesta este motivul pentru care îți recomandăm să folosești detergenți de curățare mai puternici, cu o mare mulțime de ingrediente de curățare, inclusiv enzime, pentru a descompune murdăria și materia organică și să speli mai des anumite articole, cum ar fi cearșafurile, prosoapele și fețele de pernă.

Dacă cineva din familia ta s-a îmbolnăvit, atunci ia măsuri suplimentare!
Îmbrăcămintea persoanelor bolnave poate fi puternic contaminată cu germeni și este mai bine să existe o strategie de manevrare și spălare adecvate. Hainele murdare sau lenjeria de pat de la o persoană bolnavă trebuie spălate cât mai repede posibil. Poartă mănuși de unică folosință atunci când manevrezi rufele contaminate și nu le scutura. Ideea aici este de să evita răspândirea contaminării pe mâini sau pe alte suprafețe din casă. 


Poți spăla hainele și lenjeria de la o persoană cu o infecție respiratorie, inclusiv COVID-19, împreună cu articolele altor membri ai familiei. Dar dacă cineva are o infecție la stomac sau are un sistem imunitar slăbit, aceste articole trebuie spălate separat de articolele celorlalți membri. 


Vizualizări: 1,515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: