Primarii gorjeni își doresc stații de încărcare electrică a mașinilor. Unii le-au și cumpărat!

Numărul maşinilor electrice în România este în continuă creştere. Doar în luna octombrie a acestui an au fost înmatriculate 800 de astfel de autoturisme. În schimb, nu stăm tocmai bine la numărul staţiilor de încărcare, România fiind pe ultimul loc din Europa.
Potrivit unor date, numărul maşinilor electrice înmatriculate în România în a anul 2021, îl depăşeşte pe cel al perioadei 2011-2019. În acest moment, România are peste 9000 de maşini electrice, iar numărul este în continuă creştere.
Problema apare atunci când vorbim despre staţiile de încărcare. Ţara noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Deşi au sprijin din partea statului, puţini sunt cei care au accesat fonduri.
La nivelul judeţului Gorj sunt doar 8 astfel de staţii, dintre care 2 la Rovinari. ”În oraşul Rovinari avem două staţii de încărcare. Acestea sunt acoperite cu panouri fotovoltaice pentru a se încărca trotinete, biciclete şi câte o staţie de încărcare pentru maşina electrică. Pe viitor ne dorim să mai facem astfel de staţii de încărcare pentru toate parcările din oraşul nostru”, a spus Gabriel Crăc, administratorul public al Primăriei Rovinari.
Cei care şi-au achiziţionat astfel de maşini speră ca numărul staţiilor de încărcare să crească, mai ales că o maşină electrică ar aduce multe economii.
”În primul rând, ţin foarte mult la un mediu curat, la aerul pe care-l respir eu şi copiii mei. În al doilea rând este o economie la bugetul familiei. La acest tip de maşini contează foarte mult autonomia. Nu îmi permit să consum 25% pentru a încărca la Târgu Jiu. Este foarte bună ideea”, a spus o gorjeancă.
Şi la Târgu Jiu autorităţile locale au deja în derulare un astfel de proiect, fiind vorba despre 4 staţii ce vor fi amplasate în mai multe puncte strategice din oraş.
”În momentul de faţă sunt 4 staţii, tocmai pentru că ne-am raportat la numărul de maşini achiziţionate de către cetăţenii municipiului Târgu Jiu. Este o valoare de 500.000 de lei din care 90% este finanţarea pe care ne-o asigură fondul de mediu, iar 10% este contribuţia autorităţii publice locale”, a spus Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu.
Conform autorităţilor locale, o astfel de staţie ar urma să fie pusă şi în staţiunea montană Rânca, raportându-se la numărul mare de turişti care ajung în zona de munte.
Vizualizări: 897
Distribuie Trimite pe WhatsApp