Primăria Băleşti angajează doi coşari
Primăria Băleşti readuce în actualitate meseria de coşar. Autorităţile locale au luat decizia ca anul acesta să angajeze două persoane care să se ocupe de curăţirea coşurilor caselor din comună. Decizia a fost luată pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute produse din cauza coşurilor înfundate.
Persoanele care se vor ocupa de curăţirea coşurilor vor fi angajate la Serviciul de Salubrizare al comunei Băleşti, cel mai probabil în primăvara acestui an. Reprezentanţii primăriei spun că vor să evite incendiile care se produc în special în perioada de iarnă. Astfel, până la sfârşitul toamnei, coşurile caselor de pe raza comunei vor fi curăţate, pentru o sumă modică, spun autorităţile. „Mor oameni bătrâni în case din cauza incendiilor, ne-am gândit să dotăm acest serviciu de salubrizare cu doi coşari. Nu vom percepe mari sume pentru curăţirea coşurilor, facem chiar şi gratuit la cei care nu au posibilităţi. În perioada în care coşarii nu au de lucru, ne ducem cu ei să desfundăm podeţe, şanţuri, la decolmatări”, a spus primarul din Băleşti, Aristică Paicu.
Candidatul ideal pentru postul de coşar
Nu oricine va putea să se angajeze pe unul dintre posturile de hornar. Autorităţile locale din Băleşti vor ţine cont de anumite criterii atunci când vor proceda la selectarea personalului pe acest segment de activitate. „Dacă n-au şcoală, îi policalificăm, vara până toamna să facem această inventariere a cetăţenilor neajutoraţi care nu şi-au scuturat coşurile, facem o verificare, ca să intre în iarnă şi să iasă sănătoşi în primăvară. Trebuie o persoană tânără, ca să urce pe acoperiş. Trebuie să fie foarte robust, nici să-l sufle vântul, dar nici prea plinuţ”, a mai spus primarul din Băleşti.
În trecut, coşarii erau priviţi cu mare admiraţie. Mai mult, se spune că dacă te întâlneşti cu un coşar, vei avea noroc toată ziua.