Ploile au întârziat recoltarea porumbului în Gorj

Deși suntem la început de februarie, este activitate intensă pe câmpurile din Gorj. Ploile din ultima perioadă au întârziat recoltarea porumbului în zona Bălești. Fermierii sunt nevoiți să strângă acum recolta, dar nu știu unde vor vinde porumbul pentru că piața este plină de cereale mult mai ieftine, aduse din Ucraina. 

 

Pe câmpurile din Bălești, utilajele agricole lucrează la foc continuu. Încă se recoltează porumbul. Vremea capricioasă nu le-a permis fermierilor sa termine la timp recoltarea. 

În plus, faptul că este exces de cereale pe piață și fermierii vând la prețuri extrem de mici sau deloc au făcut ca depozitele sa rămână pline. Costel Hulei este din Iași și a investit în agricultură, în Gorj. "Noi am întârziat cu recoltarea din cauza ploilor pe de o parte. Pe de altă parte, avem și spațiile de depozitare pline. Nu am avut unde să depozităm porumbul. Piața, acum, este plină de cereale din Ucraina, se vând la prețuri mult mai mici și noi, fermierii români, avem pierderi mari. Ajungem în pragul falimentului dacă nu se vor redresa lucrurile. Riscăm să nu recuperăm nici cât am investit în culturi. Prețurile au început să scadă din momentul în care Ucraina a început să recolteze. A adus aici cereale foarte ieftine și toată lumea a fost nevoită să vândă cereale la prețuri mici", ne-a declarat fermierul. 

Comisia Europeană va sprijini fermierii afectaţi de importurile de cereale şi oleaginoase ieftine din Ucraina şi de faptul că ei nu mai putut să-şi exporte produsele, după cum a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că în România au intrat aproape 3 milioane de tone de astfel de produse.

"Acest conflict de la graniţa României a schimbat multe lucruri. Din nefericire, toate-n rău, dar nu ne aşteptam ca în domeniul agriculturii să avem şi motive de îngrijorare. De aceea, la şedinţa Consiliului de Miniştri din data de 30 ianuarie, împreună cu cinci state, cu cinci miniştri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi iată şi noi, am prezentat o informare care detalia situaţia existentă în ţările aflate în proximitatea conflictului şi am ajuns cu toţii la concluzia că este nevoie să se intervină din partea Comisiei Europene cu instrumentele necesare, în aşa fel încât să-i susţină pe fermieri afectaţi. Sunt fermieri afectaţi din cauza faptului că, pe de o parte, n-au putut să-şi exporte cantităţile de produse pe care le-au obţinut, ştiindu-se că în bazinul Mării Negre sunt trei ţări importante din punct de vedere al exportului şi anume Rusia, Ucraina şi România", a precizat Daea.

Vizualizări: 1,013

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: