Primăria Baia de Fier cedează investiții în Rânca în favoarea primăriei Novaci. De ce?
Consiliul local din Baia de Fier are pe ordinea de zi un proiect care a creat neliniște în localitate, pe rețelele social-media apărând diverse puncte de vedere. Renunță la proprietatea rețelelor de apă și canalizare din Rânca în favoarea orașului Novaci. Primăria Baia de fier nu a oferit un punct de vedere până acum deși au fost mai multe încercări, atât pe telefonul fix, cât și pe telefonul primarului și al secretarului.
update: Consiliul Local a decis să retragă proiectul de pe ordinea de zi, pe moment, însă tot nu a oferit explicații nici măcar consilierilor.
Primăria Baia de Fier dorește să cedeze primăriei Novaci rețeaua de apă și canalizare din zona Rânca, precum și captările de apă.
Nu este vorba despre administrare, ci chiar de trecerea din domeniul public al comunei Baia de Fier în domeniul public al Novaciului. Adică renunță cu totul la investiții de zeci de miliarde de lei vechi. Totodată, este știut că aceasta este o lucrare cu probleme, dat fiind că în Rânca, la fel ca și în Baia de Fier, sunt mereu probleme cu apa.
”Trecerea din domeniul public al comunei Baia de Fier și din administrarea Consiliului Local Baia de Fier în domeniul public al orașului Novaci și în administrarea Consiliului Local Novaci, a bunurilor care alcătuiesc sistemul de alimentare cu apă și canalizare proprietatea comunei Baia de Fier situate în zona turistică Rânca- Corneșul Mare”, este titlul proiectului aflat miercuri pe ordinea de zi.
Contactat telefonic, primarul din Novaci, Dumitru Leuștean, a declarat că nu știe detalii și că este decizia comunei Baia de Fier, iar explicațiile tot de acolo trebuie să vină.
Doar că la primăria din Baia de Fier nu răspunde nimeni la telefon. Nici pe telefonul fix, nici secretarul și nici primarul Dumitru Turbăceanu.
Puțină claritate în subiect aduce directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare ADIA Gorj, Aurel Popescu. Acesta a confirmat că Baia de Fier vrea să părăsească ADIA și că a depus o solicitare în acest sens. ”Am primit o solicitare, am dat un răspuns cu condițiile de ieșire. (…) Nu, renunțarea la proprietatea celor două sisteme din Rânca nu era pe listă. Este decizia UAT, de ce doresc să renunțe la proprietate, ce consideră ei că trebuie să facă este o problemă care ne depășește. Nu se consultă cu noi legat de decizia privitor la proprietatea pe care o are UAT-ul”, a explicat Aurel Popescu. Totodată, el a adăugat că ADIA lucrează la un masterplan de investiții în care era cuprinsă și comuna Baia de Fier, vrând astfel să explice și pierderile pe care le are comuna ca urmare a retragerii din asociație.
Un punct de vedere a fost solicitat și directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu, care a declarat că Baia de Fier dorește să părăsească Aparegio și ADIA: ”UAT Baia de Fier, dorește să iese din operator și din ADIA- implicit! Sunt demersuri care trebuiesc făcute pentru a parcurge toți pașii”.