Primari supăraţi pe şefii CEO. Motivul?
Primarii oraşelor Turceni și Rovinari arată cu degetul spre conducerea Complexului Energetic Oltenia. Edilii sunt nemulţumiţi că societatea nu le redă terenurile pe care nu le mai folosesc, fiind nevoiți să cumpere pământ de la privați pentru investiții. În același timp, CE Oltenia e obligat de Ministerul Energiei să scape de activele neperformante, gen biserici, terenuri de sport sau islazuri.
Primarii din Turceni, Rovinari și Motru au participat la o întâlnire cu organizațiile de protecție a mediului Greenpeace și Bankwatch, pentru a identifica alternative de dezvoltare pentru Gorj. În timpul dezbaterii, primarii și-au exprimat nemulțumirile pe care le au față de CE Oltenia.
„CEO să ne redea terenurile care stau degeaba”
De exemplu, Primăria Rovinari a semnat recent un contract cu un investitor pentru o fabrică de volane, pe o suprafață de 7 hectare. Primăria nu a avut teren. CEO are zeci de hectare libere de sarcini, dar pe care nu le-a dat comunității. Așadar, primăria a cumpărat teren de la privat. În plus, o mare problemă la Rovinari este poluarea de la depozitul de cenușă. „Complexul să ne redea terenurile care stau degeaba. Să nu mai deschidă depozite, după care să suferim noi pentru problemele lor, pentru că acest depozit putea să aibă alt amplasament și să nu ne mai dea nouă praf și mizerie. Avem vetre de sat care nu sunt predate către noi și multe probleme. Cred că nu ar trebui să fim unii pe baricadă, alții pe altă baricadă. Sunt nevoit să cumpăr 7 hectare de la persoane private unde sunt 30 de proprietari. Poate unul, doi cinci nu vor să vândă. Atunci e o problemă“, a spus primarul Filip.
Probleme la Turceni
Același timp de probleme are și primărița din Turceni, Cristina Cilibiu. Aceasta spune că CE Oltenia are o clădire în centrul orașului, care arată jalnic și care pune și în pericol siguranţa localnicilor. „Avem o cantină care nu mai funcționează de 10 ani, e în centrul orașului. Recent s-a desprins o bucată din acea clădire și era să lovească un copil. La Turceni există problema terenurilor unde avem creșa și căminul, clădirea e a mea, terenul al termocentralei. Plătim chiria, dar nu putem face investiții, nu putem extinde. Păcat că a trebuit să ne pună la aceeași masă Greenpeace și Bankwatch“, a spus Cilibiu.
„Active neperformante”
Și CE Oltenia vrea să scape de biserici, hoteluri, stațiuni și mii de hectare de teren de pe care au extras cărbune, dar nu este atât de simplu. Deciziile trebuie aprobate de acționarii companiei, în speță de Ministerul Energiei, acționarul majoritar. „O altă restructurare pe care i-am cerut-o directorului general, şi care nu a fost prevăzută în planurile anterioare, este cea a activelor care nu produc nimic, activelor neperformante, şi mă refer în primul rând la acele vetre de sat pe care le are în posesie CE Oltenia: biserici, terenuri de sport, de fotbal, islazuri. Am cerut ca toate aceste active care generează cheltuieli mari să demareze discuţii cu autorităţile locale, ca să le cedeze”, a spus ministrul Petcu, în urmă cu câteva săptămâni. Deşi CEO a încercat să treacă în patrimoniul comunităților biserici sau terenuri, s-a izbit de un vot negativ. O altă problemă ar fi scăderea valorii companiei, deoarece și aceste active înseamnă bani.