Primar: Petrofac a sprijinit comunitatea din Ţicleni

Primarul din Ţicleni, Constantin Radu, crede că nu mai există şanse ca Petrofac să-şi continue activitatea în zonă. Edilul a cerut clarificări celor de la OMV Petrom care i-au garantat că în mai puţin de o lună vor stabili cine va prelua activitatea Petrofac, dar şi personalul societăţii. Edilul este de părere că şi Petrofac a avut partea sa de vină în toată această poveste pentru că de-a lungul vremii a făcut multe cheltuieli inutile.

Reporter: Aţi avut o întâlnire cu reprezentanţii Petrom. La ce concluzii aţi ajuns?

Constantin Radu: Prima întrebare pe care le-am adresat-o celor de la OMV Petrom a fost ce firmă va prelua activitatea pe care o desfăşoară Petrofac în Ţicleni. Dânşii n-au venit pregătiţi, probabil nici nu s-a clarificat această situaţie, nu mi-au dat niciun răspuns la această întrebare. Am întrebat şi dacă personalul va fi preluat de noua firma sau, eventual, de OMV Petrom. Au zis că nici aici nu se ştie, dacă se va mai prelua, dar m-au asigurat că voi şti primul cine va prelua activitatea Petofac printr-o întâlnire tot ca cea de luni. Sperăm să fie bine, să vină o firmă care să preia toată activitatea, cu tot cu personal.

Rep.: Să înţelegem că nu este atât de sigur faptul că OMV Petrom va prelua salariaţii Petrofac?!

C.R.: Nu se ştie absolut nimic. Deocamdată Petrofac nu şi-a încheiat definitiv activitatea aici. Poate să dureze două luni, şase luni, până la un an. Mi-ar părea rău, pentru că am avut o colaborare foarte bună cu acest Petrofac, faţă de OMV Petrom au făcut ceva pentru localitatea aceasta, nu doar să treacă să extragă petrolul, gazele şi să plece. M-au ajutat cu foarte multe proiecte benefice localităţii, la şcoli, am rezolvat cu apa în localitate cu banii daţi de dânşii, transportul elevilor, şi multe altele.

Rep.: De ce pleacă Petrofac? Credeţi că au şi ei partea lor de vină?   

C.R.: Probabil nu au mai ajuns la o înţelegere la ultima negociere. Petrofac mergea pe pierdere şi au avut o negociere astfel încât să mai lase şi OMV Petrom din producţie să nu stea şi ei degeaba pe aici. Ultima dată gestionau bine lucrarea aici, banii care îi scoteau din petrol. Dar la început au avut ceva probleme, probabil nu au mai avut în atribuţiile lor activităţi petroliere pe unde au societăţi şi nu prea ştiu să-şi gestioneze treaba aici. Ca să dau un exemplu, au adus nişte chinezi cărora le-au dat un milion şi ceva de dolari pentru că erau specialişti, dar eu le-am spus că specialiştii cei mai buni sunt oamenii de aici care sunt pregătiţi în domeniu. N-au vrut să înţeleagă, au început să îi rotească pe fiecare de la brigăzi, ceea ce a condus la pierderea producţiei. Sediul l-au avut în Bucureşti, acolo probabil aveau şi angajaţi. Conducerea Petrofac trebuia să fie în miezul problemei, aici. Maşini la discreţie, la început avea toată lumea maşini la scară. Au angajat şi o mulţime de supervizori pe care îi plăteau regeşte. S-a greşit mult de tot.

Rep.: Credeţi că mai există şanse să rămână Petrofac la Ţicleni?

C.R.: Nu cred, pentru că s-a luat o decizie la nivel înalt, la Aberdeen, la Londra, şi nu cred că mai dau înapoi. După discuţiile mele cu conducerea de la Ţicleni a Petrofac e greu de spus. Intenţionez să mai stau de vorbă cu dânşii, acum sunt plecaţi la Londra. Când vor reveni îi voi chema să mai discutăm. Angajaţii trebuie să fie preluaţi de o societate sau de către OMV Petrom. Cei de la OMV Petrom au spus că vor clarifica situaţia în 2-3 săptămâni.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: