Primar: Nu mai murim de Covid, ci de alte boli. E foarte sceptică lumea

La aproape un an de când Spitalul de Urgență din Târgu-Cărbunești s-a transformat în unitate suport Covid și și-a închis porțile pentru restul bolnavilor, autoritățile speră să-l poată redeschide măcar parțial și pentru ceilalți bolnavi care nu au mai avut acces la serviciile medicale. Pentru asta, va fi nevoie de bani și de acțiuni ample de dezinfecție. Până acolo, mai e cale lungă însă.

În prezent, aproximativ 70 de pacienți infectați cu noul coronavirus mai sunt internați în spitalul din Târgu-Cărbunești. Numărul mic de bolnavi e un motiv bun pentru ca autoritățile să spere că vor putea să redeschidă măcar parțial spitalul și pentru ceilalți bolnavi care, până acum, nu au mai beneficiat de îngrijiri medicale deși au boli cronice.

“Eu am o problemă cu spitalul din Târgu-Cărbunești. Mai e puțin și se face un an de când și-a închis porțile pentru ceilalți bolnavi, fiind deschis doar pentru bolnavii de Covid. Acum sunt în jur de 70 de persoane care sunt tratate aici. Numărul de cazuri grave nu mai este chiar atât de mare cum era la începutul lunii noiembrie, când a fost o perioadă critică, neagră pentru spital, când au fost foarte multe decese, foarte multe cazuri grave care au venit la Cărbunești, însă cred că ușor, ușor, Ministerul Sănătății trebuie să gândească o redeschidere a acestor spitale poate și parțial în așa fel încât și ceilalți bolnavi să aibă acces. Nu o să mai murim de Covid, o să murim de alte boli mai ales că acum lumea se și ferește să meargă în spitale. Zice: Mă duc bolnav de inimă și mă trezesc bolnav de Covid și deja e foarte sceptică lumea”, a spus primarul din Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău.

Pentru asta, e nevoie de bani, circuite și dezinfecție, dar, cel mai important, de aprobări. „Trebuie să faci o dezinfecție totală. Acele spații unde să primești alți pacienți trebuie dezinfectate. Trebuie refăcute și acele circuite în așa fel încât să primești și alți pacienți. Alți bani, altă distracție. Nu ar fi o problemă până la urmă că, pentru sănătate, trebuie să găsim resurse, însă totul ține de legislație”, a mai spus Birău, la Radio Infinit.

Și în toamna anului trecut, atât autoritățile, cât și medicii sperau să fie redeschisă măcar o aripă a spitalului și pentru ceilalți bolnavi, dar n-au avut timp să refacă circuitele pentru că a crescut dramatic numărul de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2.

Vizualizări: 2,999

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: