Primar: „Decât să muncească în folosul comunității, mai bine renunță la ajutorul social”
Dacă în urmă cu ani buni primăriile din Gorj înregistrau zeci de asistați social care reprezentau mase de votanți pentru primari, situația s-a schimbat radical.
De exemplu, în urmă cu 20 de ani, asistații social se mulțumeau cu banii primiți de la stat în schimbul câtorva ore de muncă în folosul comunității și, de ce nu, pentru un vot la alegeri în favoarea primarului în funcție.
Situația este acum cu totul alta. Gorjenii sunt dispuși să renunțe la câteva sute de lei lunar de la stat decât să muncească pentru comunitate.
„Eu mai am o singură persoană care primește ajutorul social pe Legea 416 și care este aptă de muncă. Mai am alți trei asistați sociali care sunt scutiți medical. Cei care ar putea munci și ar putea primi acest ajutor de la stat preferă să renunțe la bani când le spui că au de muncit câteva ore pe lună. Noi chiar avem nevoie acum de oameni încadrați pe Legea 416, pentru că nu avem cu cine să facem treabă prin comună. Avem angajat un singur muncitor, pe care nu știm cum să-l împărțim”, a declarat primarul din comuna Turcinești, Ion Dijmărescu.
Și în comuna Urdari mai sunt doar 8 asistați social, față de 60 câți erau în urmă cu aproximativ 10-15 ani.
„În comună mai am doar opt beneficiari de ajutor social, dintre care numai trei sunt apți de muncă. Legislația a contribuit la scăderea numărului acestor beneficiari. S-au făcut programe cu AJOFM, au organizat cursuri, li s-au găsit locuri de muncă, dar dacă le-au refuzat, au pierdut și ajutorul social. Păi, ajunseserăm să avem și 60 de asistați social”, a spus primarul din comuna Urdari, Mihai Calotă.
Primarii resimt lipsa asistaților social, deoarece nu au cu cine să facă diferite munci prin comune.