Prima țară din lume care interzice mașinile pe benzină și motorină!

Etiopia a decis că în țară nu mai pot fi importate decât mașini electrice. Măsura reprezintă un pas important în direcția mobilității durabile și devansează planurile Uniunii Europene de a interzice motoarele cu combustie internă.

Țările mai puțin bogate au fost groapa de gunoi pentru mașinile second-hand din alte națiuni dar Etiopia este acum prima țară din lume care interzice importul tuturor mașinilor care nu sunt alimentate electric. Spre deosebire de Uniunea Europeană, care are o interdicție de vânzare a mașinilor cu motoare cu combustie internă începând cu 2035, Etiopia este cu aproximativ zece ani înaintea programului. „A fost luată decizia ca automobilele să nu poată intra în Etiopia decât dacă sunt electrice”, a declarat ministrul etiopian al transportului, Alemu Sime.

După ce anul trecut a cheltuit aproximativ 6 miliarde de dolari pentru importul de combustibili fosili, Ministerul Transporturilor și Logisticii din Etiopia tocmai a decis să permită intrarea în țară doar a vehiculelor electrice. Unul dintre motivele acestei decizii drastice, potrivit ministrului Alemu Sime, este lipsa accesului țării la valută străină ieftină. Acest lucru face ca importul de benzină și motorină să fie dificil din cauza presiunilor economice. 

În același timp, Etiopia a fost un investitor major în infrastructura sa energetică în ultimii ani. De exemplu, cea mai mare centrală hidroelectrică din Africa urmează să fie inaugurată în curând, după ce a fost deja parțial pusă în funcțiune în 2022, odată cu punerea în funcțiune a primelor două turbine cu o capacitate totală de 750 de megawați.

Vizualizări: 6,096

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: