Prefectul Pistol: Problema de la groapa de gunoi nu a fost rezolvată
Problema mirosului greu de suportat de lângă groapa de gunoi a municipiului Târgu Jiu tot nu a fost rezolvată. Societatea Polaris are ca termen data de 15 noiembrie ca problemele să fie rezolvate.
Oamenii din zona gropii de gunoi a municipiului Târgu Jiu au ajuns la limita răbdării. Mirosul este greu de suportat, iar aerul a devenit unul toxic, spun aceștia. Conform unul plan de măsuri prezentat de firma Polaris, problema ar trebui rezolvată în aproximativ 2 săptămâni.
Prefectul de Gorj, Cosmin Pistol, spune că a fost săptămâna trecută în zona respectivă, dar și în cartierele afectate, constatând că mirosul a ajuns să deranjeze și cetățenii din satul Ceauru, al comunei Bălești.
”După cum știți există un plan de acțiune pe care operatorul de salubritate și l-a asumat. Data de finalizare ar fi 15 noiembrie 2020. Săptămâna trecută am fost în zona respectivă, cât și în Cartierul Slobozia. Mirosul se simte până în zona Ceauru. E clar că până acum problema mirosului nu a fost rezolvată. Operatorul și-a asumat achiziția unei stații, dar asta de va întâmpla până pe data de 15 noiembrie. Problemele nu sunt rezolvate, iar acest lucru l-am constatat și eu, fiind prezent în zonă”, a spus Cosmin Pistol, prefectul de Gorj.
În cazul în care societatea nu respectă termenul pe care și l-a asumat, cel mai probabil vor fi acordate și sancțiuni: ”Garda de Mediu este prezentă mereu acolo. Se vor lua și alte măsuri, dar sperăm ca totul să fie rezolvat. Am încheiat cumva un parteneriat cu administratorul și l-am lăsat să își ia singur măsurile, dar cu siguranță dacă nu va respecta planul, se vor lua și alte măsuri”, a mai spus prefectul de Gorj.
Polaris a anunțat, pe 25 octombrie, printr-un comunicat de presă că a luat măsuri. Astfel, a fost închisă prima alveolă, cea plină, și a fost achiziționat un sistem de acoperire plutitor pentru bazinul de stocare temporară și sedimentare a levigatului. Polaris anunță și montarea a 9 biofiltre pe celula nr. 1 a depozitului conform de deșeuri, dar și montarea biofiltrului pentru emisiile rezultate în imediata vecinătate a stațiilor de tratare levigat.
O altă măsură este pulberizarea unui reactiv ecologic pentru neutralizarea posibilelor mirosuri emanate de stația de epurare, iar alta constă în închirierea unei a doua stații de tratare levigat.
”De asemenea, au fost realizate măsurători ale hidrogenului sulfurat și amoniacului în incinta depozitului, atât în zona activă, cât și în aria stațiilor de tratare levigat, urmând a fi analizate rezultatele acestora împreună cu o echipă formată din consultanți tehnici având ca scop diminuarea disconfortului olfactiv” se mai arată în comunicatul emis.