Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Prăpăd în Gorj. Pică dealul peste case!

Panică şi multă tristeţe ieri printre localnicii din Bumbeşti Piţic, unde o alunecare de teren a distrus în câteva clipe o casă. Alte trei sunt în pericol şi mai multe au rămas izolate, după ce drumul din mijlocul satului Cârligei s-a rupt în două. Terenul s-a scufundat pe o porţiune de câteva sute de metri, la o diferenţă de nivel şi de 20 de metri, oamenii bucurându-se că au rămas în viaţă, mai ales că toată nenorocirea s-a întâmplat noaptea.

Sătenii din Bumbești Pițic n-au putut să pună geană pe geană de ieri dimineaţă de la ora 3.00, când au fost auzite primele pocnituri venite din interiorul pământului. Viorica Pistol este o bătrână care stătea singură într-o casă pe uliţa scufundată acum. Casa ei este acum praf şi pulbere, femeia fiind mulţumită că mai are zile de trăit. „Am auzit pocnituri şi am crezut că pică tabla de pe casă. Când am ieşit afară am văzut că deja nu se mai închide uşa. Mi s-a făcut urât când am auzit cum fuge pământul la vale şi m-am dus de m-am băgat sub un păr. Vroiam să merg la fratele meu în sat dar era întuneric şi îmi era frică. Am stat aici până în zori”, spune bătrâna.

Femeia a rămas doar cu paltonul de pe ea şi cu asigurarea de pe anii trecuţi pe care o avea la casă. Asigurarea a expirat însă la sfârşitul lui 2014 şi bătrâna nu ştia dacă cineva i-a reînnoit-o sau nu şi pe 2015. Acum se va muta la fratele său, deşi ştie că în casa distrusă avea inclusiv bani strânşi pentru zile negre. „Are totul în pământ acum, şi mobilă, şi bani, şi acte. I-a luat valul de pământ şi butoaiele, şi acareturile pe care le mai avea prin curte, nu mai are nimic. Nici nu putem să ne băgăm după ele pe aici prin dărâmături, că cine are curajul. Intri şi poate fuge pământul din nou şi acolo ai murit”, spunea ieri Nicolae Pistol, fratele femeii.

Spaima… de evacuare

Dimensiunea nenorocirii a ieşit la iveală odată cu ivirea zorilor, deşi în zonă a plouat cam toată ziua şi s-a luminat destul de târziu. Sătenii au venit pe rând la locul nenorocirii şi şi-au făcut cruci mari în sân, rugându-se ca fenomenul să se oprească. Dumitru Filip şi-a trezit nepoatele încă de la 3 dimineaţa, când a simţit că terenul vine peste casa lui, până aseară valul de pământ oprindu-se în apropiere de locuinţa sa. „Casa e încă în picioare, dar aveam şi eu un fânar, un bazin de apă aici. Era un drum prin curte care ducea până la casă. Aveam dincolo de drum o livadă cu pruni, grădină, acum s-a ales praful că nu mai e nimic. Totul s-a întâmplat între 3 şi 5 dimineaţa. Atunci s-a huruit totul. Am auzit zgomotul şi am ieşit afară cu toţii, că ne-am gândit că se întâmplă ca la Seciurile”, a spus săteanul.

Pentru oamenii simpli e greu să îşi părăsească locuinţele chiar şi când acestea sunt puse la pământ. Speră să mai poată recupera ceva din ele, iar atunci când aud de evacuare nici nu vor să se gândească la aşa ceva. Şi, cu toate acestea, primarul localităţii a dat dispoziţie pentru ca patru gospodării să fie evacuate. „Am dat dispoziţie de evacuare în cursul acestei zile pentru că sunt 4 case afectate, 4 gospodării şi 15 persoane care o să văd dacă merg la rude sau le vom caza la noi la căminul cultural sau la şcoală. Grav este că acest fenomen s-a produs fără ca să avem înainte vreun semnal de alarmă, ceva vreun indiciu. Nu a existat până în această dimineaţă nicio fisură, nicio crăpătură în sol care să ne dea de gândit. S-a prăbuşit dintr-o dată şi acum suntem în situaţia aceasta”, a spus primarul Micky Nioață.

ALUNECĂRI

Alunecările de teren au făcut prăpăd şi în alte două localităţi. În comuna Văgiuleşti zeci de gospodării riscă să rămână izolate din cauza unor surpări în satele Valea Motrului şi Murgileşti. La Valea Motrului s-au produs două alunecări de teren ce pun în pericol de izolare 27 gospodării, iar la Murgileşti alunecarea s-a produs în apropierea sistemului de gospodărire a apei. Primarul Constantin Pârjol a declarat ieri că realizarea studiului geologic şi a proiectului tehnic costă undeva la 90.000 lei, bani de care primăria Văgiuleşti nu dispune la momentul actual. Situaţie alarmantă şi la Motru unde în satul Dealul Pomilor s-a reactivat o alunecare de teren care afectează structura de rezistenţă a patru gospodării precum şi drumul de acces către alte 20 de locuinţe. Primarul din Motru, Dorin Hanu, a transmis autorităţilor locale că a luat deja măsura evacuării persoanelor care locuiesc în acea zonă mai ales că alunecarea se extinde de la o zi la alta. (C.N.)

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: