Povestea unei economiste care face bani din costume populare

A absolvit Facultatea de Finanțe – Bănci, dar s-a reprofilat la scurt timp. A început cariera în muzică populară și s-a îndrăgostit de portul popular, iar acum face profit din tradițiile moștenite de la străbuni.

Este povestea unei tinere din satul Ponoarele, din Mehedinți. Oana Pîrvan vinde în lumea întreagă costume cusute ca pe vremea străbunicilor, doar cu acul şi aţa. Cel mai greu îi este însă, să găsească femei care să mai ştie să coase iile populare, ori dispuse să înveţe acest meşteşug.

Oana locuiește în satul Ponoarele, din Mehedinți, la limita cu județul Gorj. Cu bani europeni, a reușit să deschidă aici atelierul la care a visat și unde acum coase costume tradiționale. “Nu facem faţă în acest moment. Pentru că, din păcate, forţa noastră de muncă a migrat. Tinerii nu mai au răbdare să înveţe”, a spus tânăra.

Costume populare cusute în micul sat natal al Oanei ajung să fie vândute ca pâinea caldă în Italia, Cipru, Anglia sau chiar America. „Trimitem și peste hotare. În Italia, am avut un ansamblu pe care l-am făcut de curând şi au fost foarte încântaţi. Avem prieteni care ne caută și din Cipru. Avem comenzi în toată țara. Am lucrat și pentru Primăria Dănciulești, din Gorj. Am făcut niște costume populare pentru ansamblul din localitate. Toată lumea este încântată de ce reușim noi și asta ne mulțumește cel mai mult”, a mai spus Oana.

O cămașă tradițională pornește de la 250 de lei și poate ajunge să coste și de zece ori mai mult dacă modelul este unul mai complex. Un costum popular complet începe de la 1.000 de lei și ajunge până la 4.500 de lei. „Olguța Berbec a fost prima clientă. I-am făcut un costum. Am făcut, de asemenea, și pentru doamna Niculina Stoican. Mulți colegi de cântec m-au rugat să le fac costume. Ei au fost primii oameni care au avut încredere în munca mea”, a mai mărturisit tânăra.

Galerie foto





Vizualizări: 1,952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: