Povestea de succes a Irlandei

Și, dacă ieri vorbeam despre o țară micuță și asemănătoare cu România care are succes în mai multe privințe, ce-ar fi ca astăzi să vorbim de una și mai mică?
Irlanda este o insulă cu 6,3 milioane de locuitori care a ținut ieri prima pagină a ziarelor din întreaga lume, după ce a anunțat o creștere economică de 26,3% în 2015, fapt ce o face de departe cea mai înfloritoare economie din UE și, de fapt, din lume.
Explicația? Culmea, este exact inversul Brexitului. Adică explicația este globalizarea și capitalismul. Favorizate, bineînțeles, de o strategie inteligentă a guvernului local. Anume, fiscalitatea atractivă (doar 12,5% impozit pe profit) a făcut ca zeci de mari companii să-și relocheze sediile în Irlanda în ultimul an. Automat, PIB-ul Irlandei a explodat, grație capitalului adus în țară de respectivele companii. Odată cu anunțata ieșire din UE a Marii Britanii (noul prim-ministru englez a anunțat deja că nu se pune problema unui nou referendum și că ieșirea se va produce cu siguranță și cât mai repede), e de așteptat ca numărul acestor firme să crească, în contextul în care marile corporații vor părăsi Anglia și Londra, puse în imposibilitatea de a continua din cauza izolării dorite a țării.
Și da, și ei au trecut prin criza economică despre care vorbeam și în cazul Portugaliei.
Și nu, nu doar PIB-ul a crescut. În aceeași perioadă, șomajul s-a redus cu aproape 5%, exporturile au crescut cu 102% (!), iar creșterea economică va permite Irlandei să se împrumute de la organismele monetare internaționale cu o dobândă cu 18% mai avantajoasă.
A durat doar o generație pentru ca Irlanda să ajungă, din una dintre cele mai sărace țări din UE, cea mai de succes. Cum au făcut-o?
1.Între 1990 și 2005 au creat aproape un milion de locuri noi de muncă.
2.Pe toată această durată de timp, politicienii irlandezi au făcut o politică de deschidere, înclinată către globalizare și piețe comune. Da, au făcut-o reducând impozitele și taxele nu doar pentru investitorii străini, ci și pentru populație.
3. Scandalul politic practic nu a existat, politicienii și poporul conlucrând, în majoritate covârșitoare, pentru renaștere, pe baza unui crez comun.
4.Începând din 1965, statul irlandez a pornit un program numit „Investiția în educație”, care a inclus educație gratuită la nivel de colegii și transport gratuit până la școală pe tot cuprinsul țării.
5.Statul a investit nu doar în educație, ci și în sistemul de telecomunicații, banii cheltuiți inteligent făcând din Irlanda cea mai avansată și mai eficientă rețea digitală din Europa.
Ar fi mai multe puncte, desigur, dar ne vom opri aici, întrebându-ne, ca întotdeauna, ”ei cum au putut?”.

Vizualizări: 527

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: