Posibile semne de viață pe planeta Venus
Astronomii s-ar putea afla în fața unei descoperiri surprinzătoare. Pe planeta Venus ar putea exista viață. Anunțul a fost făcut de oamenii de știință de la Royal Astronomical Society, după ce în atmosfera planetei a fost identificat un gaz numit fosfină.
Prezența fosfinei sugerează existența anumitor procese chimice. În mod normal, apare doar dacă sunt implicate forme de viață. Considerată de mulți cercetători drept un indicator al vieții, fosfina este un gaz inflamabil, toxic, produs de bacterii care nu au nevoie de oxigen. Oamenii de știință sunt uimiți că acest gaz există în atmosfera lui Venus, una foarte acidă. Asta ar putea însemna că se folosește o biochimie necunoscută pentru a supraviețui.
Alexandru Mironov, scriitor de SF și realizator de programe Digi World, a explicat la Digi 24 în ce măsură este posibilă viața pe Venus și despre ce fel de forme de viață ar putea fi vorba: „Moleculele organice sunt de imens de mare putere, capabile să se combine între ele până la complexe la care nici nu ne-am putut gândi. Se bănuiește că planeta Venus a avut început de viață cu miliarde de ani în urmă și o transformare a atmosferei incipiente a dus la moartea ei sau se bănuiește prin norii, de pildă, de pe Venus poate să apară viața. Când spunem viață nu înseamnă făpturi, să ajungem până la vertebrate, până la mamifere, ci înseamnă pur și simplu micromolecule care aproape încep să aibă viață. Dau un exemplu: virusurile de care ne temem și care sunt un fel de semi-viață. Deci, e foarte posibil ca acele combinații din norii venusieni - pe planetă, jos, este imposibilă viața - însă la mari înălțimi, pe planeta Venus se va trăi”.
Scriitorul crede, pe de altă parte, că viața este eternă, iar specia sapiens este „condamnată” la eternitate pentru că are acest simț aparte al curiozității.