Poluare pe Jiu! Apa e mai neagră ca înainte de 1989!

Stare de alertă pe Râul Jiu! Acesta a fost poluat cu impurităţi de cărbune şi există riscul ca peştii să aibă de suferit. Un comandament format la ordinul Ministrului Mediului s-a deplasat pe albia Jiului până la Petroşani, acolo unde se pare că apa în care a fost spălat cărbunele a ajuns în Jiu. Comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Ion Tudor, a fost personal la faţa locului şi a dispus controale la finalul cărora vinovaţii riscă inclusiv dosar penal dacă se va dovedi că poluarea a fost una intenţionată. Prima măsură care a fost luată a fost aceea de a se închide până astăzi staţia de la Petroşani.

La sfârşitul săptămânii trecute, turiştii prezenţi la Lainici au văzut negru în faţa ochilor atunci când s-au uitat la albia râului, iar unul dintre ei a pus mâna pe telefon şi a anunţat autorităţile, măsurătorile oficiale indicând faptul că tone de praf de cărbune au ajuns în Jiu, nu se ştie încă în ce împrejurări.

Costică Păunescu, director tehnic Apele Romane, pe zona Olteniei, confirmă faptul că probele de laborator arată o poluare fără precedent, în ultimii ani, a Jiului. „Am fost sesizaţi de o persoană aflată la mănăstirea Lainici că Jiul este de culoare închisă. Am trecut imediat la acţiunea de monitorizare prin prelevarea de probe de către cele două laboratoare existente la Târgu Jiu şi Petroşani. Au venit şefele de laborator şi au prelevat probe de apă în diferite secţiuni ale râului Jiu, după care au intrat în laborator şi au interpretat datele. Am făcut analiza prafului de cărbune şi am stabilit valorile determinate de cele două laboratoare, care au prelevat probe la ore decalate, pentru a vedea cum se deplasează unda poluantă. La suspensii SH Petroşani, în secţiunea Petroşani, la ora 17.00, a înregistrat 643 mg/l suspensii, iar SGA Gorj, la Polatişte, a înregistrat la ora 15.00 valoarea de 840, deci aici poluarea era mai mare”, spune acesta.

         „Jiul negru”

         Situaţia de la sfârşitul săptămânii trecute a coincis cu prezenţa la Târgu Jiu a comisarului şef adjunct de la Garda Naţională de Mediu, Ion Tudor, care a mers imediat în Valea Jiului, acolo fiind sursa poluării. Unităţile miniere de aici sunt suspectate că ar spăla cărbunele fără a respecta normele pe care le-au respectat în ultimii ani şi, astfel, s-ar fi ajuns în situaţia de acum, o anchetă fiind în curs, rezultatele investigaţiilor oficiale fiind aşteptate pentru azi la prânz. „Probele prelevate ne arată că Jiul deja se limpezea aici la Iscroni şi unda poluantă se îndrepta spre Târgu Jiu, poluarea având locul pe Jiul de Vest. Acum Jiul s-a limpezit şi este în parametri normali până la Lainici, chiar mai în aval, unda poluantă ajungând la Târgu Jiu. Nu sunt probleme legate de peşte, ci doar faptul că apa arată cum arată. În urmă cu 20 de ani mai arăta Jiul aşa. Nu cred că merităm aşa ceva, mai ales că oamenii vin pe malul apei şi au un disconfort vizual când văd aşa ceva. Sunt convins că doamna ministru Rovana Plumb, cu fermitatea pe care o are şi puterea de muncă a dumneaei, va dispune măsuri ferme să nu ne mai întâlnim cu aşa ceva nu doar aici, ci şi la nivel naţional”, a menţionat ieri Ion Tudor.

        

„Nu noi, alţii”

În Valea Jiului, reprezentanţilor preparaţiei de la Coroieşti, dar şi de la alte subunităţi din cadrul Companiei Naţionale a Huilei nu le-a picat prea bine incidentul de la sfârşitul săptămânii trecute. Aceştia spun în cor că altcineva ar fi scăpat praful de cărbune în Jiu, de parcă localnicii şi-ar fi deschis termocentrale în curţi. Sursa exactă a poluării va fi comunicată azi, până atunci, şeful Apelor Române Gorj, Teodor Popescu, confirmând faptul că Jiul a devenit negru pentru că în el au fost deversate cantităţi mari de praf de cărbune. „Cauza este spălarea cărbunelui şi poluarea cu cărbune. Întâmplarea face că nu e o substanţă pe bază de petrol, care să afecteze peştii, dar trebuie luate măsuri ca apa să redevină cum a fost înainte. De îndată trebuie luate măsuri ca să nu se mai întâmple acest fenomen. Se opreşte spălarea sau, dacă nu, se procedează la închiderea pe sector la orice sursă care ne aduce nouă un astfel de prejudiciu”, a menţionat şeful SGA Gorj.

RISCURI

Există posibilitatea ca această deversare să producă un dezastru ecologic. „Să sperăm că nu vor muri peştii. Acum Jiul este foarte urât şi negru cum n-a mai fost de pe timpul lui Ceauşescu. Nu mai este limpede. După ce am scăpat de pet-uri acum a intervenit această poluate. Nu putem trece cu vederea”.

   

NEMULŢUMIRI

Gorjenii, şi în special pescarii, sunt nemulţumiţi de ce se întâmplă şi vor să fie pedepsiţi drastic cei care se fac vinovaţi de această poluare. ”Nu am mai văzut Jiul aşa de pe timpul lui Ceauşescu. Trebuie să se ia măsuri. Vor muri toţi peşti. Mă gândesc că au fost inspiraţi măcar să oprească barajul să nu-i dea drumul. E dezastru. Ar trebui să-i închidă. Să se înveţe minte. Dacă îi amendează o contestă şi tot aşa fac. Ăsta e dezastru ecologic”.

Vizualizări: 507

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: