Politicienii au dat buluc la vot, cetăţenii au boicotat
Referendumul pentru modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie, a fost caracterizat de absenteism în prima zi de votare şi de prezenţă redusă în a doua. Datele nu erau finale la ora redactării acestei ştiri, dar probabilitatea de realizare a cvorumului de 30% era redusă. Doar implicarea preoţilor şi a politicienilor în ziua de duminică a făcut să crească prezenţa la vot.
Puţini au fost gorjenii care au ales să participe la referendumul de modificare a Constituţiei, prima parte a zilei de sâmbătă, cel puţin, fiind una în care secţiile de votare erau complet pustii. Membrii birourilor electorale au trebuit să îşi ţină de urât unii altora pentru a nu se plictisi, alegătorii care i-au „deranjat” fiind foarte puţini.
Cei mai mulţi dintre puţinii care au venit la vot au precizat însă că au ţinut să îşi exprime clar opţiunea pentru căsătoria între un bărbat şi o femeie, mirându-se de ce restul alegătorilor nu se prezintă la urne pentru a face şi ei acelaşi lucru. „Nu e o problemă interesantă şi de asta cred că nu vine lumea, dar am venit pentru că ţin la familie. Vreau ca un bărbat să se însoare cu o femeie, să nu avem bărbat căsătorit cu bărbat sau femeie cu femeie. Cei care au rămas acasă şi nu vin la referendum înseamnă că sunt cu cei care vor aşa ceva. Eu, deşi sunt în vârstă, am făcut un efort să vin la vot tocmai în speranţa că poate la fel vor proceda şi cei tineri”, a spus un alegător prezent la una dintre secţiile de votare din zona centrală a municipiului Târgu Jiu.
Au fost şi votanţi care au promis că până duminică seara, la închiderea procesului electoral, îşi vor exercita dreptul de a spune „DA” sau „NU” la referendum, dar în timp ce secţiile erau pustii, în parcurile în care se află operele lui Constantin Brâncuşi turiştii şi chiar localnicii au ieşit la plimbare în număr mare. Chestiunea referendumului i-a „măcinat” doar pe câţiva, cei mai mulţi spunând că nu au nicio treabă cu problema pentru care românii au fost chemaţi, teoretic, să aprobe prin acest scrutin. „Sunt în vizită aici cu prietenii, cu familia şi nu avem nicio legătură cu votul. Are cine să voteze, suntem siguri de asta pentru că se vor găsi destui care să se ducă. Noi suntem în vacanţă şi vrem să ne simţim bine. Dacă s-ar fi respectat ceea ce s-a promis de către cei care ne conduc şi ar fi făcut ceea ce aşteaptă mare parte din populaţie, atunci cred că alta era situaţia. Aşa că ne bucurăm de această vreme frumoasă şi le transmitem că am ieşit la plimbare ca o familie tradiţională ce suntem”, a spus unul dintre turiştii veniţi la plimbare în Parcul Central împreună cu mai mulţi prieteni şi rude.
INCIDENT
Preşedintele unei secţii de votare din Turburea a desemnat doi membri ai comisiei pentru a se deplasa cu urna mobilă, fără să fie însoţiţi de poliţistul desemnat. IPJ Gorj a anunţat că s-a întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru nerespectarea regimului urnei de vot.
PREZENŢĂ
Duminică, până la ora 16:00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 13,91% dintre alegătorii din Gorj, sub media de la nivel naţional, de 15,21%.