Poarta Sărutului, afectată de poluare. Concluziile specialiștilor

Sculpturile lui Brâncuși de la Târgu Jiu sunt într-o stare precară. Confirmă acest lucru și specialiștii contactați de autoritățile locale să-i sfătuiască, pe viitor, cum să întrețină monumentele. Problemele ce roiesc în jurul Ansamblului „Brâncuși” au fost prezentate într-un proiect de peste 100 de pagini, iar concluzia este că acesta are nevoie de intervenții.

Clădiri construite haotic, lipsa locurilor de parcare, garduri inestetice sunt doar câteva dintre lucrurile care urâțesc axa ce unește cea mai importantă moștenire lăsată de Constantin Brâncuși. Este și concluzia la care au ajuns câțiva specialiști ce au analizat operele. “Dezvoltarea spațiilor comerciale și a serviciilor pe axa urbană Calea Eroilor s-a realizat haotic, fără o coordonare și planificare în prealabil. Nu există un regulament strict pentru firmele și spoturile luminoase, împrejmuiri, formule de închidere a teraselor, mobilier urban, tratare a pavimentului”, se arată într-un document de peste 100 de pagini ce a ajuns pe masa consilierilor locali.

Toate sunt probleme cunoscute autorităților și turiștilor deopotrivă. “În Târgu Jiu, există probleme de trafic destul de mari, centrul fiind asfixiat de locuri de parcare la sol și de autoutilitare care trebuie să aprovizioneze diverse magazine mici și foarte mici, amplasate pe străzile de gabarit mic. Singura zonă unde se poate parca autovehiculul, existând șanse mari să se poată parca, este Parcul Coloanei fără Sfârșit. Oprirea autocarelor cu turiști este iarăși dificilă, existând un număr restrâns de locuri unde acestea pot opri și un număr și mai restrâns unde pot parca în zona de centru. În concluzie, situl nu este adecvat primirii unui număr mare de turiști”, se mai notează în același document.

Poluarea este o altă problemă pentru sculpturile din piatră de la Târgu Jiu. În special, Poarta Sărutului este afectată, iar murdărirea cauzată de fum poate produce o crustă neagră, spun specialiștii, pe operă și poate degrada ireversibil monumentul pentru că este expus într-o zonă intens circulată. „Acest proiect este un proiect cadru, un instrument de lucru care aduce în prim plan metode de analiză și interpretare a tot ceea ce înseamnă Ansamblul brâncușian până acum, modul de întreținere asupra operelor ce alcătuiesc Ansamblul brâncușian. Este un proiect alcătuit de o echipă de specialiști. Este o primă fază a unui proiect complex care urmează să fie întocmit în ceea ce privește lucrările de întreținere și conservare a operelor brâncușiene”, a spus Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși”.

RECOMANDĂRI

Biologul Oana Chachula, atestat de Ministerul Culturii, a conchis: “Ansamblul este într-o stare de conservare precară”. Specialiștii recomandă ca operele să fie desprăfuite o dată la trei luni și să se efectueze o biocidare cel puțin o dată pe an. Aleșii locali sunt sfătuiți să facă și un regulament pentru turiști. Pe lângă contactul interzis cu operele, ar putea fi gândită și varianta ca vizitatorii să fie îmbrăcați decent. 

Vizualizări: 605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: