PNL face guvern cu PSD. Cioloș: Trecem în opoziție
Liberalii şi social-democraţii urmează să înceapă, marţi, negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, care să ducă la învestirea unui nou guvern.
Luni seara, Biroul Politic Naţional al PNL a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care "să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară".
"A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL", au informat liberalii.
Liberalii au mai spus că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu preşedintele Klaus Iohannis. "Respectarea parteneriatului cu preşedintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuţii să poată avea rezultate concrete", au subliniat liberalii.
Anterior, în cursul zilei de luni, şi Consiliul Politic Naţional al PSD a decis începerea negocierilor cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru alcătuirea unui guvern.
"Vor fi patru echipe de negociere, o echipă la nivel politic din care va face parte preşedintele partidului, cei doi prim-vicepreşedinţi, preşedintele Consiliului Naţional, secretarul general al partidului şi vicepreşedintele Mihai Tudose, o echipă care va lucra pe un acord politic, coordonată de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, o echipă care va lucra pe programul de guvernare, coordonată de mine şi o echipă pentru revizuirea Constituţiei, coordonată de senatorul PSD Robert Cazanciuc", a afirmat prim-vicepreşedintele social-democrat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă, la sediul PSD.
Tot luni, Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a decis ca Uniunea să înceapă negocierile pentru formarea "unei mari coaliţii" cu PNL şi PSD, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
"Luni ne-am consultat cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, iar în cadrul şedinţei online a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale", a scris preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, pe pagina sa de Facebook.
Liderul UDMR consideră că "această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei - introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important".
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunţat, după decizia conducerii PNL de a începe negocierile cu PSD pentru coagularea unei majorităţi, că Uniunea Salvaţi România trece în opoziţie şi că va munci pentru implementarea reformelor din PNRR.
"Din acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem acum în opoziţie la vechile partide şi în luptă cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din opoziţie şi singurul care îmbrăţişează valori democratice, autentic liberale şi europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vom sancţiona cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD. Şi vom folosi această perioadă pentru a reface legăturile cu oamenii din stradă şi pentru a construi viziunea noastră pentru o România modernă", a scris liderul USR pe Facebook.
Cioloş a adăugat că îl revoltă uşurinţa cu care PNL a ales "să trădeze" speranţa celor care au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR.
Fostul preşedinte al liberalilor Ludovic Orban a criticat, luni seara, decizia PNL de a continua negocierile cu PSD în vederea formării Guvernului, afirmând că, din punctul său de vedere, reprezintă "sinucidere politică" şi o "gravă trădare a alegătorilor".
"Au fost 22 de colegi care au votat împotrivă. Îi felicit că au votat împotrivă. Celelalte voturi e greu de spus câte au fost pentru că nu s-au numărat voturile, pentru că (...) mâna nu au ridicat mai mult de 30 şi ceva de oameni la votul pentru. Am fost 22 de colegi, printre care m-am numărat şi eu, care am votat împotriva negocierilor cu PSD, pentru că asta a cerut Florin Cîţu, să negocieze cu PSD, ca şi cum nu ar fi avut mandat din fostul BPN să negocieze şi cu PSD şi cu USR. (...) Este, din punctul meu de vedere, sinucidere politică. Este o gravă trădare a alegătorilor care au votat cu PNL simplul fapt că se stă la masă cu PSD să se negocieze un Guvern. Eu nu mă las indus în eroare de aparenţe. Astăzi, PSD a votat mandat de negociere cu PNL şi UDMR, UDMR a anunţat prin vocea lui Kelemen Hunor că a votat mandat de negociere pentru formarea unui Guvern cu PNL şi PSD şi astăzi Cîţu a supus la vot mandat de negociere pentru PSD. Este clar că şi Florin Cîţu şi prim-vicepreşedinţii asta au vrut, să negocieze cu PSD pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la un Guvern PNL-PSD, nici măcar nu s-a stabilit persoana candidatului la funcţia de prim-ministru", a declarat Orban, după ce a participat la şedinţa BPN al PNL care a avut loc la Vila Lac.
El a susţinut că mulţi dintre cei 22 de lideri PNL care au votat împotriva negocierilor cu PSD sunt din echipa lui Florin Cîţu.
Orban a criticat şi faptul că nu s-a decis niciun termen de cristalizare a viitorului Guvern.