Planul de restructurare rămâne secret, dar primim un rezumat
Discuții tot mai aprinse pe marginea planului care stabilește restructurarea Complexului Energetic Oltenia. Pentru că a fost întrebat insistent de ce acesta nu este făcut public, Iulian Popescu, supraveghetor al companiei, a transmis că va propune să fie făcut un rezumat al acestui plan care să fie făcut public. Popescu a subliniat că documentele conțin și informații confidențiale, iar tot ce trebuie să fie știut atât de angajați, cât și de sindicaliști ori autorități s-a spus deja.
Iulian Popescu a ținut să-i liniștească pe cei circa 12 mii de angajați câți încă numără compania, că nu vor fi făcute concedieri colective și că singurele plecări din cadrul producătorului de energie vor fi doar prin pensionare.
Popescu a comentat și discuțiile din ultima perioadă în jurul planului de restructurare. „Nu se vor face disponibilizări în masă. Toată reducerea de personal implicat în acest plan de restructurare este una naturală, venită prin pensionările la termen. În Complexul Energetic Oltenia, personalul este destul de îmbătrânit. Sumele necesare acestei restructurări se cunosc. Discutăm undeva la peste 3,54 miliarde de euro în următorii ani. Banii revin din ajutoare de stat de la Guvernul României, din fonduri europene sau surse proprii atrase de Complexul Energetic. Fiind bani publici, toate lucrurile sunt publice”, a spus Iulian Popescu, membru în Consiliul de Supraveghere al companiei, la Radio Infinit.
Pentru că a fost întrebat insistent despre secretele pe care le conține acest plan, Iulian Popescu a adăugat că va discuta cu oficialii companiei energetice să facă un rezumat al programului de restructurare și să-l facă apoi public.
Cu toate acestea, el a ținut să sublinieze că sunt detalii care sunt confidențiale și, odată făcute publice, ar dezavantaja compania pe viitor. „Documentul este complex, de sute de pagini, nu se poate publica în integralitatea lui în presă. El conține informații comerciale, confidențiale. CEO este un jucător pe o piață competitivă, piața energiei. Dacă spui exact unde ai locația pentru parcurile fotovoltaice, poate să vină cineva să te blocheze. Cineva s-ar putea să ceară o autorizație de construcție pe un teren vecin și atunci poate să blocheze. La Rovinari, este o bandă care nu poate fi folosită noaptea pentru că sunt niște case în apropiere. Bugetele sunt detaliate pentru fiecare investiție, e bine să nu se știe toți banii tăi disponibili. Atunci nu mai este o negociere. O să vorbesc și cu conducerea dacă poate să facă un briefing scris pe spețe care oricum au apărut în presă”, a mai spus Iulian Popescu.