Plantații de pomi fructiferi distruse. Proprietarii nu-și pot lua terenurile înapoi, primăria nu poate cadastra terenurile
Suprafețele de teren pe care cândva se întindeau sute zeci sau chiar sute de hectare cu plantații de pomi fructiferi ridică mari probleme autorităților locale din comuna Săcelu. Pe lângă faptul că proprietarii nu pot intra în posesia terenurilor care le aparțin, nici primăria nu poate face aici cadastru. Se întâmplă acest lucru din cauză că deși aici sunt proprietăți private, toate sunt prinse în „Asociația Pomicolă”, entitate care nu a fost dizolvată.
Deși plantațiile de pomi fructiferi din Câmpu Mare au fost distruse în proporție de peste 90%, toți cei care au mâncat cândva fructe de aici își mai amintesc de ele. Terenurile sunt proprietatea cetățenilor din Săcelu, Albeni, Bengești-Ciocadia și Scoarța, însă oamenii nu pot intra în posesia lor ca să le poată munci.
”Plantații din Câmpul Mare s-au făcut pe terenurile private ale cetățenilor. Aceștia s-au constituit la acea vreme în ”Asociația Pomicola” și deși au trecut zeci de ani de când aici totul s-a distrus nimeni nu a făcut nici un demers ca să dizolve această entitate și oamenii să poată fi validați ca proprietari. Plantațiile nu mai există. Dacă mai sunt 5% din pomii de altă dată. Mulți au fost furați de diferite persoane pentru a-și încălzi locuințele iar alții pur și simplu s-au uscat sub privirile tuturor. Au fost și cetățeni care unde știu că sunt proprietari au defrișat, au arat și folosesc terenul chiar dacă nu au acte”, a precizat primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea.
Pentru că și primăria întâmpină probleme din cauza situației juridice a acestor terenuri se încearcă rezolvarea situației.
”Eu am instigat câțiva oameni ca să rezolvăm problema, pentru că nici noi ca unitate administrativ teritorială nu putem face cadastrarea acestor terenuri. Acum suntem în procedura de a dizolva asociația, iar oamenii să devină din asociați proprietari. Plantația a fost pe o suprafață imensă de teren”, a mai spus Gheorghe Dumitrelea.