Plantație de pruni distrusă. Drumarii, obligați să mute depozitul de sare și nisip. Plus despăgubiri!
Secția de Drumuri Naționale Târgu Jiu este obligată de instanță să-și mute depozitul de nisip și sare din comuna Bîlteni. Un localnic, care deține un teren în vecinătatea depozitului, s-a plâns că i-a afectată întreaga plantație de pruni. Pomii fructiferi i s-au uscat, iar omul a cerut despăgubiri în instanță.
În vara lui 2019, gorjeanul a acționat în judecată Secția de Drumuri Naționale Târgu Jiu, procesul având ca obiect „pretenții”.
În motivarea cererii sale, reclamantul a susținut că toți cei 59 de pruni sunt uscați și nu mai rodesc, solul fiind afectat de substanțele care s-au infiltrat prin dizolvarea nisipului și a sării.
Depozitul a fost înființat în anul 2015. Doi ani mai târziu, omul s-a adresat SDN Târgu Jiu, sesizând că prunii au de suferit din pricina materialului antiderapant depozitat necorespunzător, direct pe sol.
Bărbatul spune că nu a găsit înțelegere la șefii de la Drumuri, astfel încât, în timp, toată plantația de pruni a fost distrusă.
Instituția s-a apărat în instanță, spunând că depozitul este acoperit, că s-au luat „toate măsurile” pentru a se evita afectarea proprietăților învecinate și că reclamantul însuși a fost de acord cu depozitarea materialului antiderapant pe terenul respectiv.
Expertiză grăitoare
Expertul agronom desemnat de instanță în cauză a stabilit că între materialele depozitate pe sol și plantația reclamantului este o distanță de cel mult 10-15 metri, iar la momentul efectuării expertizei, toți cei 59 de pruni din plantație erau uscați.
Mai mult, expertul a confirmat că degradarea și scurgerea în sol a materialelor antiderapante au afectat calitatea pământului, prunii roditori având sistemul vegetativ uscat.
„Deasupra unei părți din acest depozit se regăsește edificat un acoperiș, însă nu este vorba despre o construcție propriu-zisă, ci o improvizație, materialul antiderapant fiind supus degradării. (...) Reprezentanții pârâtei nu au luat măsuri de conservare a materialului antiderapant, respectiv de depozitare corespunzătoare a acestuia, în sensul de a amplasa nisipul și sarea pe o platformă sau de a construi un depozit din care degradarea acestor materiale să fie împiedicată sau redusă”, potrivit documentelor de la instanță.
Prin urmare, Secția Națională de Drumuri Târgu Jiu a fost obligată să-l despăgubească pe proprietarul plantației de pruni.
„Obligă pârâta la plata sumei de 5.000 lei despăgubiri civile reclamantului, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a plantației de pomi fructiferi în anii 2017-2019”, a stabilit Judecătoria Târgu Jiu.
Mai mult, SDN Târgu Jiu va trebui să-și mute depozitul de sare și nisip și să efectueze unele lucrări de refacere a solului.
„Obligă pârâta la mutarea depozitului de sare de nisip din vecinătatea proprietății reclamantului astfel încât să nu afecteze în continuare proprietățile solului şi vegetația de pe terenul acestuia, precum şi să procedeze la efectuarea lucrărilor de refacere a solului afectat de sare şi nisip pentru redarea acestuia destinației inițiale, cea de plantație de pomi fructiferi şi la înlocuirea pomilor fructiferi afectați, respectiv 59 de pruni. Respinge capătul de cerere privind obligarea pârâtei la plata contravalorii înființării unei noi plantații de pruni pentru reclamant. Obligă pârâta la 2.275 lei cheltuieli de judecată reclamantului”, se arată în minuta sentinței din 14 iulie a Judecătoriei Târgu Jiu.
Decizia poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile. An de an, drumarii pregătesc stocurile de nisip și sare pentru sezonul rece, materiale antiderapante fiind împrăștiate pe drumurile naționale din județ.