„Pietrele” lui Brâncuşi, năpădite de verdeaţă. Primarul, pe lângă subiect!

Operele din piatră ale lui Constantin Brâncuşi sunt invadate de formaţiuni vegetale. Scaunele din piatră sunt pe jumătate verzi, formaţiuni de muşchi verde putând fi văzute şi pe Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului. Operaţiuni de biocidare nu s-au mai făcut din 2013, specialiştii urmând să finalizeze abia anul viitor un raport care să cuprindă metodele prin care vor fi întreţinute Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului.

Jurnalistul Narcis Daju, de la GorjNews, a filmat operele din piatră acoperite pe suprafeţe mari de materialul vegetal. Acesta a cerut procurorilor să se autosesizeze pentru infracţiunea de distrugere. „Este vorba de o distrugere metodică şi cu intenţie a Ansamblului Brâncuşi”, a spus Narcis Daju, care îl consideră pe ministrul Culturii complice la acţiunea de distrugere.

Cele mai afectate par a fi piesele de pe Aleea Scaunelor, unele fiind acoperite pe mai mult de 50% din suprafaţă cu material vegetal.

 

Primarul tratează problema cu lejeritate

Primarul Marcel Romanescu pare că şi-a format impresia că numai viceprimarul Adrian Tudor este responsabil de problemele care privesc operele lui Brâncuşi, pentru că se ocupă de partea de cultură. Asta deşi în Târgu Jiu nu există nimic mai important decât operele lui Brâncuşi.

Întrebat ce măsuri ia ca urmare a faptului că operele sunt înverzite, Marcel Romanescu a spus că Centrul „Brâncuşi” a făcut acum două luni un referat în care a semnalat problema şi a cerut fonduri pentru biocidare. „Durează până alocăm banii, până facem licitaţia”, a spus Romanescu, extrem de relaxat, deşi problema este una cât se poate de serioasă.

Am încercat să aflăm de la viceprimarul Tudor de ce durează atât de la semnalarea unei probleme până la rezolvarea acesteia şi am aflat cu surprindere că nu a cerut nimeni bani pentru biocidare. „Nu există un astfel de referat, luaţi legătura cu directorul Centrului Brâncuşi să vă spună exact”, a spus Adrian Tudor.

 

Soluţia, peste şase luni

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare şi Documentare „Constantin Brâncuşi”, subordonat Primăriei Târgu Jiu, a spus că biocidare nu s-a mai făcut din 2013. Acesta a confirmat faptul că nu a făcut niciun referat prin care să solicite bani pentru biocidare. Strâmbulescu a spus că a informat primăria cu privire la semnarea unui contract în baza căruia o comisie de experţi va analiza datele colectate în ultimii ani şi care în şase luni va întocmi un raport care va stabili clar cum vor fi întreţinute operele lui Brâncuşi în viitor. „Avem un protocol de lucru cu Institutul Naţional de Cercetări în Optoelectronică. Am început o cercetare care se întinde până în anul 2019”, a spus Doru Strâmbulescu, care a precizat că din comisia de experţi fac parte şi biologi, şi restauratori.

Institutul de Optoelectronică a colectat timp de mai mulţi ani date legate de umiditate, de poluare, pentru a afla toţi factorii care pot duce la degradarea operelor din piatră.


Paul Popescu: Recomandările prevedeau tratamentele anuale

Sculptorul Paul Popescu a lucrat în două rânduri la restaurarea monumentelor lui Brâncuşi de la Târgu Jiu. Acesta spune că operele din piatră trebuie tratate anual cu o substanţă care opreşte dezvoltarea materialului vegetal. „Este un fenomen firesc şi natural, care este cunoscut ca un atac biologic. Această problemă putea fi evitată dacă se urmărea acel grafic de monitorizare şi întreţinere al operelor din piatră. Recomandările făcute în urma încheierii restaurării din urmă cu 15 ani prevedeau tratamente anuale sau chiar două pe an înaintea perioadei umede şi calde. Există la Târgu Jiu un celebru Consiliu Ştiinţific care are în componenţă specialişti şi restauratori, care iată că îşi dovedeşte «eficienţa». Tratamentul constă într-o spălare «tandră» cu apă demineralizată, după care se aplică acest tratament, după care se revine tot cu apă, după câteva zile pentru a înlătura resturile de spori, licheni sau muşchi. Este o operaţiune relativ simplă. Nu costă mult. Probabil că suma maximă este de 10.000-15.000 de lei”, a spus Paul Popescu pentru ziarul Adevărul. 


REACŢIE

Parlamentarul PMP, Robert Turcescu, a reacţionat dur după ce a văzut în filmarea lui Daju în ce hal arată operele lui Brâncuşi. „Băi, nenorociţilor, nu vă e măh, ruşine?! Ivaşcule, care stai cu şorţuleţul masonic pe genunchi, tolănit în scaunul de Ministru al Culturii, ştii, măh, ce e asta? E una dintre cele mai importante opere ale umanităţii, e de o valoare inestimabilă şi voi, nemernicilor, care ar trebui să aveţi grijă de ea ca de ochii din cap, o lăsaţi să se degradeze pe zi ce trece, o transformaţi într-o ruină, doar pentru ca n-aveţi ochi de văzut şi nici minte în cap”, este o parte din postarea lui Turcescu.

Vizualizări: 1,506

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: