Pictura Bisericii de la Gâlceşti, refăcută după sute de ani
Satul Gâlceşti din comuna Berleşti se mândreşte cu una dintre cele mai vechi bisericuţe de pe raza judeţului Gorj. Preotul care slujeşte la Biserica din Gâlceşti a reuşit cu ajutorul enoriaşilor şi al autorităţilor locale să strângă un ban şi să refacă pictura acestei Biserici vechi de la 1775. Un singurul lucru s-a păstrat din pictura anterioară, portretul Înalt Preasfinţitului Teoctist, fost Mitropolit al Olteniei. Bisericuţa este o emblemă a satului şi a întregii comunităţi din Berleşti. Un pictor din Cluj Napoca a refăcut întreaga pictură şi a reuşit să păstreze autenticitatea picturilor străvechi.
Biserica din satul Gâlceşti, comuna Berleşti, nu este monument istoric chiar dacă datează din anul 1775. Fostul părinte slujitor al Bisericii, părintele Luchian, a intervenit la momentul respectiv să nu fie prinsă în rândul monumentelor istorice. Un lucru bun, crede actualul părinte Constantin Popescu, pentru că orice reparație trebuie făcută în regim special și cu zeci de aprobări de pe la ministerul Culturii.
Pictura bisericuţei a fost refăcută în întregime de către un pictor din zona Ardealului, poposit de aproape opt ani în Gorj cu astfel de lucrări. Acest lăcaș de cult deserveşte tot satul. ”Eu, când am luat în primire, am luat cu 450 de familii, la ora actuală abia mai am 300. S-a depopulat comunitatea, bătrânii s-au dus şi tineretul a plecat unde îi este mai bine. În satul Scrada, bisericuţa este mai mică şi satul este cel mai mare din toată comuna. Eu aș fi de părere că, decât să o reparăm pe cea de la Scrada, mai bine să ridicăm alta în loc. Tot acest pictor se va ocupa și de pictura Bisericii de la Scrada”, a spus preotul Constantin Popescu.
Lucrarea de la Biserica din Gâlcești va fi gata în acest final de săptămână, iar slujba de resființire ar putea avea loc după Sărbătoarea Paştelui. Autorităţile locale din Berleşti au oferit tot sprijinul preoţilor şi enoriașilor, motiv pentru care iau în serios refacerea picturilor bisericești și la celelalte lăcașuri de cult din comună. Primarul din Berlești, Maria Dumitrașcu, spune că toate cele trei lăcașuri de cult din localitate sunt în stare bună, numai pictura a avut de suferit de-a lungul anilor. ”Întotdeauna mi-am dat interesul ca bisericile din comună să arate bine, sunt locuri speciale pentru fiecare om în parte. Biserica de la Gâlcești este printre cele mai vechi din tot județul, mi-ar plăcea ca pe viitor să fie cuprinsă într-un circuit turistic. S-ar putea ca această biserică să fie mult mai veche, căci documente cu atestarea satului există încă de pe la 1400. Pe vremuri, când s-a săpat în această zonă au fost găsite şi morminte, semn că tot aici aveau și cimitirul. Actualul preot slujește aici de peste 30 de ani, oamenii sunt mulțumiți iar noi facem tot ce putem să le întreţinem”, a spus Maria Dumitrașcu, primarul din Berlești.