Peste 80% dintre locuinţele din România nu au asigurare
Peste 80% dintre imobilele din România nu sunt asigurate şi sunt vulnerabile în caz de dezastru, potrivit PAID. În urma cutremurelor petrecute în Turcia şi Siria, românii au început să se intereseze şi de acest aspect.
Polița costă între 10 şi 20 de euro şi este obligatorie. Totuși, cetăţenii români nu se îngrămădesc când vine vorba de asigurarea locuinţei. Doar 20% dintre cetăţenii români au locuinţele asigurate.
Acest tip de asigurare acoperă doar 3 riscuri: inundație, cutremur, alunecări de teren.
„Legea e făcută prost din momentul în care a fost dată. Dacă asigurarea obligatorie era legată de plata impozitului pe proprietate, cu siguranță aveam un 90% procent de locuințe asigurate obligatoriu”, a transmis economistul Adrian Negrescu.
Potrivit legii, în caz de dezastru, proprietarii care nu își asigură locuinţa nu primesc niciun fel de despăgubiri de la buget pentru prejudicii. În caz de dezastre „nu vor fi bani niciodată pentru proprietăți private și singura soluție este asigurarea”, afirmă Cosmin Tudor, directorul de Dezvoltare PAID.
Dintre cei 20% care au asigurare de locuință, mulți au făcut-o pentru că și-au luat credite imobiliare. Asigurările obligatorii de locuințe sunt o condiție pusă pentru ca banca să acorde aceste credite, potrivit Europa Liberă România.
„Românilor li s-a spus întotdeauna că statul ne va ajuta, că statul va avea grijă de noi de fiecare dată când au fost inundații, alunecări de teren”, declară analistul Adrian Negrescu. „Soluția solidă pentru creșterea rapidă a numărului de locuințe asigurate rămâne modificarea legii, astfel încât primăriile să poată încasa primele de asigurare odată cu impozitul pe proprietate”, mai spune Negrescu.