Peste 200 de milioane de lei, pe apele Jiului
Investiții care ar salva Gorjul și Doljul de inundații, ar permite irigarea a zeci de mii de hectare de teren și ar produce energie electrică se degradează an de an, înainte de a fi gata. Vorbim de amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, unde au fost începute investiții și apoi lăsate baltă ca urmare a unor contestații formulate de organizații non-guvernamentale ce au avut câștig de cauză în instanța de judecată.
Autoritățile se chinuiesc, fără succes, să reia investițiile și să le ducă la bun sfârșit mai ales că s-au cheltuit sume importante de bani și unele dintre proiecte sunt aproape gata. Până acum, peste 200 de milioane de lei a investit în Defileul Jiului statul român.
Odată dusă la bun sfârșit, investiția nu ar însemna doar că va fi asigurată energie electrică. „Este o amenajare cu funcțiuni complexe. Pe lângă producerea de energie electrică, mai sunt și alte funcțiuni foarte complexe. Discutăm de irigarea a peste 74 de mii de hectare de teren agricol din Gorj și Dolj. Zona de sud a României, în special în Dolj, se constată o situație dezastruoasă. Terenul se transformă în deșert în lipsa irigațiilor. Discutăm în plus de protecția împotriva inundațiilor, alimentarea cu apă în aval. Vorbim de obiective industriale și localități care sunt în jurul orașului Bumbești-Jiu și municipiul Târgu Jiu”, a declarat Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei.
Proiectul a fost blocat în instanță de o organizație de mediu. Judecătorii au decis sistarea lucrărilor, iar autoritățile din Gorj și Hunedoara se chinuiesc să obțină toate avizele necesare pentru a relua demersurile și pentru a pune în funcțiune investițiile. Procesul este tărăgănat pe căile întortocheate ale birocrației și odată cu trecerea timpului, lucrările riscă să se degradeze.
„Este o amenajare aprobată înainte de 1989 printr-un decret prezindențial. Este o amenajare care, la momentul respectiv, era la 2,4 miliarde de lei. S-a pus problema că din punct de vedere energetic nu este o amenajare profitabilă. Barajul din Valea Sadului este gata 65%, la Curtișoara și Vădeni, 55%. S-au cheltuit până acum peste 200 de milioane de lei. Amenajarea hidroenergetică a Jiului poate fi finalizată în condițiile schemei optimizate care reduce puterea la 24 de MW față de 57, dar asigură toate celelalte folosințe complexe, inclusiv protecția împotriva inundațiilor. Este la Ministerul Economiei. Este prinsă însă în strategia energetică această investiție”, a explicat Andrei Maioreanu, la Tele3.