Pesta a mutat Ignatul în noiembrie, în multe localități din Gorj. „Au tăiat și noaptea, cu lanterna, de frică!”
Pesta a mutat Ignatul în noiembrie. A mai rămas o lună până la Crăciun, dar mulţi gorjeni au început deja să sacrifice porcul din gospodării. De teamă că s-ar putea îmbolnăvi şi ar putea rămâne fără ei, oamenii taie deja porcii şi spun că, în acest ritm, tradiţiile riscă să dispară.
În comuna gorjeană Bărbătești, zeci de localnici au tăiat deja porcii. „Am avut doi și i-am tăiat. Mi-a fost teamă că vine pesta mai aproape și rămânem fără ei. După ce că s-au scumpit toate, să mai rămânem și fără porci. Am băgat atâția bani în el și îl mai puteam crește o lună, să fie mai mare, dar n-am riscat”, a spus un localnic. „Și eu l-am tăiat. Și aproape toți vecinii. L-am băgat deja la afumătoare, la ladă, să reziste. Este cald afară, dar nu avem ce face. Ne e frică și mai bine îi tăiem din timp”, a spus un alt localnic.
„Zice lumea că vine pesta asta şi vine de la Consiliu, cu poliţaii şi te obligă să-i dai porcul, să-l îngroape. După ce au apărut primele focare, să știți că oamenii s-au speriat toți. Eu nu mai cresc porci de doi ani, tot din cauza pestei m-am speriat. Bagi atâția bani și, hop, înainte de Crăciun, apare pesta și rămâi fără porc în coteț. Sunt oameni care au tăiat porcul sănătos, de frică, noaptea, cu lanterna”, a spus un bărbat.
„S-a mutat Ignatul acum, în noiembrie. O parte dintre cetăţeni au chemat copiii, să vină să taie porcul mai mic, să mute Ignatul cu o lună înainte. Am văzut oameni cu feţele negre de supărare, plângând că au rămas fără porc din cauza pestei. Îmi spuneau că vedeau cotețul gol și plângeau, că au pierdut bani cât au dat pe mâncare să-l țină. Ca să nu pățească asta sunt localnici care au tăiat, într-adevăr, porcii mai devreme”, a spus și primarul din Bărbătești, Adrian Mangu.
Cei de la DSV au încercat să liniștească populația. “Îi sfătuiesc să nu intre în panică. Mai e foarte puţin până la Crăciun, când ar fi trebuit să ne bucurăm de sacrificarea tradiţională a porcului. Le-aş recomanda să hrănească porcii cu furaje pe care le deţin din anii anteriori. nu trebuie să mai fie hrănite cu furaj proaspăt recoltat din câmp. din primele investigaţii, reiese că în cultura de porumb au fost înregistrate pagube produse de mistreţi, iar mistreții transmit acest virus mai departe”, a declarat directorul DSV Gorj, Sorin Ștefănescu.