Percheziţii la o primărie şi la firma lui Iordache

Descinderi ale poliţiştilor gorjeni ieri dimineaţă la mai multe adrese din zona de sud a judeţului într-un dosar ce vizează fapte de corupţie, cap de afiş în anchetă fiind actualul primar de la Urdari, Mihai Calotă, dar și fostul edil de la Turceni, Ion Iordache.

Oamenii legii au mers încă din zorii zilei atât acasă la primar, dar și la sediul Primăriei Urdari, la domiciliul lui Calotă verificările încheindu-se după câteva ore. La primărie anchetatorii au zăbovit până după prânz, timp în care au verificat mai multe contracte derulate de instituția publică cu diverse firme de construcţii, în special cu cea a lui Iordache, Ydail Construct SRL. Poliţia a dat publicităţii şi un filmuleţ în care apar sume mari de bani, circa 150.000-200.000 de lei, înşiraţi pe un pat, dar nu au fost făcute precizări cu privire la locul în care au fost găsiţi.

Inițial primarul spunea presei că nu are contracte derulate cu firma respectivă, însă chiar în faţa instituţiei conduse de acesta se află un panou uriaş prin care cetăţenii sunt informaţi despre derularea unui asemenea contract cu firma lui Iordache. Contractul vizează modernizarea unei şcoli din comună, nefiind singurul de acest gen. La finalul verificărilor, Calotă a menţionat că toate contractele derulate de Primăria Urdari sunt legale, Ydail fiind desemnată prin licitaţii electronice să deruleze investiţiile respective. Primarul a părut destul de liniştit după plecarea poliţiştilor, deşi, într-un comunicat de presă, IPJ Gorj vorbeşte despre „destructurarea unei grupări infracţionale care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 1.800.000 de lei, prin evaziune fiscală, spălare de bani, infracţiuni de corupţie şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale”.

„La data de 11 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, în baza delegării procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au efectuat 9 percheziţii într-o cauză penală,  la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane din judeţul Gorj, bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, evaziune fiscală şi spălare de bani. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011 – 2015, administratorii societăţilor comerciale ar fi înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale şi, prin simularea unor relaţii comerciale, ar fi retras bani din conturile societăţilor. De asemenea, cei în cauză sunt bănuiţi că, pentru obţinerea unor contracte de prestări servicii, ar fi comis fapte de corupţie. Prejudiciul cauzat în cauză este de aproximativ 1.800.000 de lei. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii”, arată IPJ Gorj.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: