Pârvulescu: Am cerut majorarea bugetului de plăţi compensatorii
Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie s-au întâlnit marţi cu vicepremierul Costin Borc. Aceştia au cerut deblocarea sumelor pentru investiţii de mediu. Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să primească circa 20 de milioane de euro pentru modernizarea grupurilor de la Işalniţa şi Rovinari. FNME a mai solicitat şi majorarea bugetului de plăţi compensatorii.
Rep.: Cum au decurs discuţiile cu vicepremierul Costin Borc?
D.P.: Legat de Complexul Energetic Oltenia, o primă chestiune care s-a făcut este aproape finalizarea rezolvării deblocării banilor din planul naţional de investiţii în domeniul mediului. În luna aprilie s-a pus pe site contractul cadru pentru finanţarea acestor investiţii pentru că şi noi, Complexul Energetic Oltenia, avem calificate două investiţii şi foarte probabil în maxim o lună o să ne vină aproximativ 20 de milioane de euro din planul naţional de investiţii. Asta e o primă realizare. Sper să vină banii cât mai repede pentru că ne sunt necesari.
Rep.: Despre ce investiţii este vorba?
D.P.: În planul naţional de investiţii pe mediu, în domeniul energetic sunt mai multe obiective. Calificate nu sunt decât două obiective: unul de la Isalniţa, unul de la Rovinari, pentru noi, şi cel de la Brazi al OMV, dar s-a tergiversat de pe timpul lui Ponta pentru că n-au fost în stare să facă la hotărârea aceea de guvern dată în 2013 un contract cadru de finanţare a acestora.
Rep.: Ce ne puteţi spune în legătură cu disponibilizările?
D.P.: După părerea mea, disponibilizări se vor face pentru că, din păcate, chiar dacă politicienii discută verzi şi uscate, prin politica ce au făcut-o ei, culminând cu ultimii trei ani ai PSD, au făcut ca noi, Complexul Energetic Oltenia, să pierdem atât piaţa, cantitatea de energia vândută, cât şi din preţ. Din cauza acestui lucru, compania este într-o problemă, nu insolvenţă cum spun unii.
Rep.: Se va modifica Ordonanţa 36?
D.P.: Şi aici e o problemă: federaţia noastră a solicitat modificarea Ordonanţei 36, dar după câteva luni observăm că e puţin probabil ca această ordonanţă să se modifice, în sensul de a mări perioada de aplicabilitate a sa şi sumele care se dau. Am cerut vicepremierului permisiunea de a se majora bugetul de plăţi compensatorii astfel încât acestea să fie rezonabile, cum erau înainte, pentru ca cei care doresc să poată pleca la cerere pentru că altfel nu se va putea face programul de restructurare. Dacă statul român, prin guvern, şi Complexul Energetic Oltenia nu-şi asumă nişte plăţi compensatorii atractive, nu se va putea face restructurarea.