Partidul Alianța Oltenilor (PAO) publică firmele care au accesat fonduri prin Programul de Tranziție Justă
Programul de Tranziție Justă a fost promovat în ultimii ani ca o șansă crucială pentru zonele afectate de reducerea industriei poluante, oferindu-le oportunitatea de dezvoltare sau măcar de supraviețuire. Cu toate acestea, realitatea pare să arate că această șansă este în pericol să fie ratată pe jumătate, sustine Partidul Alianța Oltenilor.
În ultimii ani, am fost martorii închiderii grupurilor energetice pe cărbune, pregătirii pentru casare a utilajelor miniere și reducerii considerabile a locurilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia. În ciuda acestor schimbări semnificative, alternativa la aceste industrii încă se află la stadiul de hârtii.
„Din păcate, sunt semne că Programul de Tranziție Justă este o șansă pe jumătate ratată. Chiar dacă sumele de bani nu sunt neglijabile, în jur de o jumătate de miliard de euro pentru șase județe grav afectate, mediul de afaceri a depus puține proiecte”, a subliniat Roxana Stoian, președinte interimar al Partidului Alianța Oltenilor.
În județul Gorj, de exemplu, din cele 52 de proiecte depuse, 7 au fost respinse sau retrase. Cele rămase în selecție însumează aproximativ 132 de milioane de euro, din care 80 de milioane de euro ar urma să fie finanțate din Programul de Tranziție Justă. Aceasta reprezintă doar 43,3% din suma disponibilă, în timp ce termenul limită pentru depunerea proiectelor este 20 aprilie 2024.
Pe de altă parte, în județul Dolj, situația este mult mai promițătoare. Din cele 64 de proiecte depuse, doar 3 au fost respinse sau retrase. Valoarea totală a proiectelor rămase în selecție depășește 191 de milioane de euro, iar valoarea solicitată din Programul de Tranziție Justă este de peste 114 milioane de euro, reprezentând 83,67% din suma disponibilă pentru județul Dolj.
Celelalte patru județe care pot beneficia de finanțare din Programul de Tranziție Justă - Mureș, Prahova, Hunedoara și Galați - se confruntă cu o situație similară cu cea din Oltenia.
Partidul Alianța Oltenilor face un apel către autoritățile competente să efectueze o analiză detaliată a motivelor pentru care mediul de afaceri nu a reacționat pozitiv, astfel încât interesul să crească la următoarele apeluri. Birocrația excesivă și condițiile restrictive impuse de ghidul de finanțare au descurajat accesul a numeroase firme la fondurile disponibile în cadrul Programului de Tranziție Justă.
Primul apel, axat pe „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, poate fi considerat o oportunitate ratată pe jumătate. Urmează apeluri pentru: Sprijinirea tranziției forței de muncă; Energie verde accesibilă și mobilitate nepoluantă; Ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități economice; Investiții productive în întreprinderi mari.
Informații suplimentare: Partidul Alianța Oltenilor a fost înscris în Registrul Partidelor Politice în luna aprilie 2024. Este un partid aflat la început de drum, dar care își propune să semnaleze problemele specifice zonei.
Anexă: Situația Proiectelor Aprobate în cadrul Programului de Tranziție Justă, în Regiunea Sud-Vest Oltenia, până la Data de 29.03.2024
Gorj:
1. METAL MONTAGGI 2013 SRL - Dezvoltarea societatii.
2. METAL MONTAGGI 2013 SRL prin investitii in construirea si dotarea unei noi unitati de prelucrare si asamblare constructii metalice.
3. LIFESCAN - Dezvoltarea activității LIFE SCAN S.R.L. prin achiziția de echipamente.
4. INMELCON PROD S.A. - Extinderea capacitatii de productie a SC INMELCON PROD S.A. prin dotarea cu echipamente performante in scopul cresterii competitivitatii intreprinderii.
5. TS PLAST SRL - Construire 3 hale industriale.
6. CARSIS LOGISTIC COMPANY SRL - Achizitie utilaj - incarcator multifunctional rotativ cu brat telescopic electric si crearea de noi locuri de munca - CARSIS LOGISTIC COMPANY S.R.L.
7. TEKFLOR TREADING SRL - Dezvoltarea societatii TEKFLOR TREADING SRL prin achizitia de mijloace fixe.
8. MARIGAB COM SRL - Construire hotel.
9. ELDARAD MED SRL - Dezvoltarea competitivitatii companiei ELDARAD MED SRL in domeniul serviciilor medicale prin achizitia de echipamente moderne si angajare de personal.
10. EKATERINCAR US SRL - Construire parc recreativ pentru copii „MAGIC LAND”.
11. CRESCENDO SRL - "Desfiintare corpuri existente C1și C2 si construire hotel cu regim de inaltime S+P+2E+M, zona Spa, Post de transformare, imprejmuire teren, bransamente utilitati, terasa si montare panouri fotovoltaice".
12. TZR-BIA SRL - Dezvoltarea durabila a societatii TZR-BIA SRL prin investitii în construire spatii de depozitare si dotare.
13. DASCONSULT SRL - „Construire spatii de servicii si cazare”.
14. FIVEX SRL - Dezvoltarea capacităților industriale ale SC FIVEX SRL.
15. TZR-MARY SRL - Înființarea unei unități hoteliere de către SC TZRMARY SRL prin modernizare, extindere, împrejmuire si dotare construcție existentă.
16. CUW IMPEX SRL - Dezvoltarea activității societății CUW IMPEX SRL prin achizitia de active și crearea de locuri de muncă.
17. MECATECH SERV SRL - Dezvoltarea sustenabila si diversificarea activitatii productive a SC MECATECH SERV SRL.
18. DEXTERNET SRL - Cresterea competitivitatii firmei DEXTERNET SRL.