Pandurii, la două zile de milioanele de euro
Situația financiară a clubului Pandurii s-ar putea lămuri în mare parte după ziua de joi, zi în care Tribunalul Gorj a programat pronunțarea sentinței în procesul care le-a fost intentat acționarilor echipei de fotbal pentru cotizațiile neplătite în ultimii ani. O sentinţă favorabilă clubului ar aduce milioane de euro în conturile Pandurii.
Complexul Energetic Oltenia, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local Târgu Jiu și Artego au fost reprezentate la termenul de marți de juriștii care au sarcina să prevină o sentință care să nu le fie favorabilă acționarilor. Al cincilea acționar de la Pandurii, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, a fost reprezentat de președintele Marin Condescu, care nu a luat însă cuvântul în fața judecătorului sindic. Juriștii celorlalți acționari au încercat să formuleze tot felul de obiecțiuni la un raport de expertiză care arată că Pandurii are de încasat bani de la membrii asociați, scopul obiecțiunilor fiind acela de a duce procesul până în toamnă, adică până după începerea campionatului de fotbal.
Judecătorul sindic a respins toate solicitările formulate de juriștii celor patru acționari, dar și pe cele ale avocatului care reprezintă clubul Pandurii în proces. Avocatul voia refacerea parțială a expertizei pe motiv că în cazul datoriilor ce figurează în dreptul CEO expertul ar fi trecut o sumă cu peste 1 milion de lei mai mică decât cea pe care clubul o consideră „reală”, în timp ce la Consiliul Județean ar fi fost trecută o restanță cu aproape o jumătate de milion peste suma „reală”. Juristul CEO a invocat și el prescripția, susținând că acest lucru s-ar fi întâmplat pentru angajamentele financiare asumate de Complex pentru anul 2013.
Administratorul special Marin Golea a menționat însă în fața instanței că, în timp, au fost făcute plăți parțiale în baza angajamentului pentru care CEO a invocat prescripția și, ca urmare, nu mai poate fi vorba de așa ceva. După ce a ascultat toate părțile, judecătorul de caz a respins toate solicitările, precizând că așteaptă concluzii scrise pentru a putea pronunța joi o sentință în acest dosar.
Banii ar scăpa clubul de faliment
Verdictul pe care Pandurii îl va afla joi va influența și soarta celuilalt proces pe care clubul îl are pe rol, respectiv cel de insolvență, în care se cere inclusiv falimentul său. Procesul respectiv se va relua în toamnă, iar o eventuală sentință favorabilă dată joi va rezolva multe din problemele financiare ale clubului. Sentința de joi nu este definitivă, dar este executorie, adică Pandurii poate începe procedurile de recuperare a banilor dacă are câștig de cauză. O expertiză contabilă realizată în procesul dintre club și acționari arată că acționarii datorează milioane de euro la bugetul echipei. Banii provin din angajamentele de plată pe care fiecare membru asociat s-a angajat din 2013 încoace să le achite ca și contribuție la bugetul echipei de fotbal. Acționarii cu datorii au calitatea de membru asociat la Pandurii, statutul clubului prevăzând că la 3 luni de neplată a cotizației calitatea respectivă se pierde și membrul asociat cu datorii este exclus din cadrul Adunării Generale a Acționarilor.
Până acum nimeni nu a fost exclus de la Pandurii, cu excepția USMO în 2014, sindicatele miniere contestând decizia în instanță, unde au și obținut anularea acesteia. În schimb, Artego, de exemplu, a anunțat chiar și la începutul anului că se retrage din AGA de la Pandurii, ceea ce nu s-a întâmplat până acum, sentința de joi urmând să limpezească mult apele în aceste chestiuni.