Pandemia, lovitură sub centură pentru CE Oltenia
Cu o situație financiară extrem de dificilă, datorii la stat și rate mari către bănci, Complexul Energetic Oltenia a fost lovit și de epidemia de coronavirus care a făcut să scadă dramatic cererea de energie. Imensa gură de oxigen compania a primit-o prin împrumutul de 250 de milioane de euro destinat certificatelor de dioxid de carbon, împrumut care s-a transformat într-un ajutor real pentru producătorul de energie, ce a ajuns să achite din acești bani datorii restante și salarii angajaților.
Liderii de sindicat din minerit recunosc că fără acest ajutor, Complexul Energetic Oltenia nu doar că nu ar fi reușit să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon ca să nu fie amendat și să poată funcționa, ci ar fi avut grave probleme financiare.
Împrumutul de 250 de milioane de euro a ajutat compania să rămână pe linia de plutire. Din acești bani, în ultimele luni s-au plătit datorii și salarii. „A fost ajutor de funcționare acest ajutor, nu doar pentru certificate. A asigurat parte din salarii, datorii ale companiei către bănci sunt plătite către bănci. Riscul ar fi fost major să fim într-o situație critică, să nu zic de faliment. Având o gaură de 250 de milioane de euro, ce să plătim? ”, s-a întrebat Gabriel Căldărușe, liderul Sindicatului Național Mine Energie.
Ca și când problemele pe care deja le avea nu erau de ajuns, compania are de suferit, ca toată industria din lume, și din cauza epidemiei de coronavirus. Cererea de energie a scăzut dramatic în ultima jumătate de an și, implicit, vânzările companiei.
Căldărușe a adăugat că și dacă ar avea vânzări mai multe, compania nu ar putea să facă față pentru că duce lipsă de cărbune din cauza fronturilor încă blocate în aproape toate carierele. „Ce să vindem? Să zic că am avea loc în piață să producem 2000 de Mw. Nu avem cărbunele necesar pentru producerea de energie într-o cantitate foarte mare. Trebuie să recunoaștem că și prețurile nu avantajează. Datorită și crizei sanitare, consumul de energie a scăzut foarte mult. Cererea a fost mai mică, prețurile s-au adaptat. Asta se întâmplă în tot ce înseamnă industrie și economie la nivel global, nu doar la noi. Stau foarte multe excavatoare. E clar că există o lipsă de fronturi. Vom avea probleme în producerea cărbunelui până nu se rezolvă această problemă. Aici putem vorbi de scoaterea din fondul forestier a suprafețelor împădurite. A fost dată legea care rezolvă celelalte terenuri agricole, dar nu și problema suprafețelor împădurite”, a mai spus Căldărușe, la Târgu Jiu TV.