Păduri din Gorj care nu mai pot fi exploatate. Localnici revoltați!
Jumătate din fondul forestier al județului Gorj nu mai poate fi exploatat, după ce mari suprafețe de pădure au fost prinse în zona de protecție strictă, conform prevederilor din PNRR.
Gorjenii din zonele de sub munte sunt absolut revoltați. “La Runcu, continuăm discuțiile pe marginea propunerilor de modificare a suprafețelor incluse în zona de protecție strictă conform PNRR, care afectează aproape jumătate din fondul forestier al județului Gorj. Participă, alături de noi, reprezentanți ai autorităților publice, ai comunităților locale, oameni de afaceri și oficiali ai ministerelor implicate, pentru a identifica soluții care să fie în beneficiul tuturor”, a transmis președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu.
Pentru refacerea biodiversității până în 2030, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să îmbunătățească și să extindă rețeaua de zone protejate, prin protejarea în mod legal a cel puțin 30% din suprafața terestră a UE și 30% din zona maritimă a UE.
Ministerul Mediului a făcut o listă cu 418 zone de protecție strictă care acoperă un procent de circa 0,61% (147.771.19 ha) din suprafața terestră a țării, reprezentând zonele de protecție strictă din parcurile naționale, naturale și din Rezervația Biosferei Delta Dunării.
În România vorbim despre:
- 384 de zone cu păduri virgine și cvasivirgine în care se aplică măsurile specifice pădurilor cu funcții speciale de protecție și în care este interzisă exploatarea lemnului sau a altor produse;
- 13 zonele de protecție strictă din parcuri naționale și naturale;
- 11 zone cu ”Păduri de fag primare și seculare din Carpați și alte regiuni ale Europei” din Situl Patrimoniului Mondial UNESCO.
“Trebuie să găsim un echilibru între protecția mediului și drepturile comunităților locale. Să asigurăm continuitatea proiectelor de investiții și a activităților economice esențiale pentru Gorj. Să protejăm interesele oamenilor care depind de păduri pentru traiul zilnic. Am convingerea că doar prin dialog deschis și implicare responsabilă putem găsi soluții care să protejeze natura, fără a sacrifica oportunitățile de dezvoltare ale comunităților noastre. Gorjul are nevoie de susținere, nu de piedici!
Voi continua să reprezint interesele județului Gorj cu fermitate și să susțin drepturile cetățenilor noștri” , arată președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu.
Rămâne de văzut și care sunt despăgubirile pe care le primesc cei care au păduri, dar nu le pot exploata.