Pacienţii din Târgu Jiu, trimişi la Rovinari pentru investigaţii
„Secţia Neurologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu funcţionează fără tomograf, RMN, endoscop, colonoscop şi unele aparate de raze”, acesta este semnalul de alarmă tras de medicul Cristina Căliman într-o postare pe facebook. Directorul spitalului, Tiberiu Tătaru, recunoaşte că tomograful este defect, iar pacienţii sunt trimişi la zeci de kilometri, la spitalul din Rovinari, pentru investigaţii. Lipsa aparaturii nu este singura nemulţumire a Cristinei Căliman, unul dintre puţinii medici care au curajul să vorbească liber despre problemele din spital.
„Practic neurologia fără minimul de dotare necesară pe care spitalul e obligat să mi-l pună la dispoziţie, cu toate acestea încercând să-mi fac datoria cât mai bine”, a postat fostul director medical, Cristina Căliman, pe Facebook. Managerul Tiberiu Tătaru recunoaşte că tomograful nu funcţionează, însă spune că bolnavii din Târgu Jiu nu au de suferit, întrucât îşi pot face investigaţiile respective la Spitalul Rovinari, în baza unui contract încheiat între cele două unităţi spitaliceşti. „Computerul tomograf a fost stricat în nenumărate rânduri, iar repararea lui a durat luni de zile, acum s-a stricat tubul, repararea lui costând 330.000 de lei. S-a stricat în urmă cu aproximativ două săptămâni, dar am reuşit să facem rost de bani, am făcut comandă în Germania, iar săptămâna viitoare se va repara. Este un echipament foarte scump, pe care nu-l ţine nimeni pe stoc. În anii trecuţi, repararea computerului tomograf dura şi câteva luni, acum ne-am mişcat foarte repede, iar repararea lui se va face în timp record”, a declarat Tiberiu Tătaru.
Directorul consideră că medicii neurologi nu au motiv de supărare. „Pacienţii nu au de suferit, pentru că am încheiat contract cu Centrul de Diagnostic şi Tratament de la Rovinari, iar toţi pacienţii fac computerul tomograf la Rovinari, costurile fiind suportate de Spitalul Judeţean. Pacienţii nu plătesc nimic, singurul inconvenient este că trebuie să meargă până la Rovinari. Am ales Spitalul Rovinari pentru că este cel mai aproape de Târgu Jiu, iar inconvenientul să fie cât mai mic. Medicii neurologi nu au de ce să se supere, avem contract pentru tomograful de la Rovinari, pacienţii merg acolo, nu e nici un fel de impediment”, a mai precizat Tătaru.
Medicii, trataţi cu dispreţ de funcţionarii din minister
Tot pe reţeaua de socializare, neurologul Cristina Căliman s-a plâns de faptul că medicii sunt trataţi cu dispreţ de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii care vin în control. „A venit un neica de la Ministerul Sănătăţii, după cum se şoptea înfricoşat pe la colţuri. Venise să vadă dacă programul informatic funcţionează mai bine. Nu ştiu ce concluzii a tras privind informatica, dar fiindcă se umflase mândria de funcţionar ministerial în el, a finalizat vizita urlând efectiv la mine şi la şefa secţiei că... am cutezat să stăm de vorba pe secţie cu un reprezentant medical! Că cică nu ştiu ce ordonanţă permite accesul reprezentanţilor medicali numai cu acordul managerului şi noi eram în afara legii, vezi Doamne... Se pare ca obiectul controlului efectuat de domnul funcţionar din minister îl făcea DOAR sistemul informatic. Când i-am zis asta, a început să mă ameninţe: Vrei să vezi care din noi e mai tare?”, a postat pe Facebook Cristina Căliman.
Managerul spitalului crede că astfel de discuţii nu ar fi trebuit să fie postate pe Facebook. „Era vorba despre reprezentantul Ministerului Societăţii Informaţionale, care a venit în Audit pentru a verifica programul nostru informaţional. Dumnealui a mers pe toate secţiile să vadă cum s-a implementat, doamna doctor vorbea cu reprezentantul unei firme de medicamente, vorbeau unii peste alţii, era gălăgie, iar de aici a început altercaţia verbală. Discuţii mai apar şi prin spital, sunt 1100 de salariaţi, 1100 de caractere, dar nu ştiu să se fi ajuns la ameninţări. După părerea mea, discuţiile astea ar fi trebui să aibă loc la mine în birou, nu pe Facebook”, a precizat Tiberiu Tătaru.