ONU: Vaccinarea forțată nu poate fi niciodată acceptabilă

Vaccinarea obligatorie trebuie să respecte întotdeauna drepturile omului, iar vaccinarea forțată nu poate fi niciodată acceptabilă, a avertizat miercuri Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, citat de AFP.

"În niciun caz nu ar trebui ca oamenii să fie vaccinați cu forța, chiar dacă refuzul unei persoane de a se conforma obligației de vaccinare ar putea avea consecințe juridice, cum ar fi o amendă corespunzătoare", a declarat Michelle Bachelet într-un mesaj video.

"Obligația de vaccinare trebuie să fie supusă principiilor legalității, necesității, proporționalității și nediscriminării", a declarat Bachelet la un seminar privind drepturile omului și accesul la asistență medicală.

Confruntată cu cel de-al cincilea val de infecții cu Covid care afectează Europa, în special pentru că rata de vaccinare nu este suficient de ridicată, Austria, de exemplu, a decis să facă vaccinarea obligatorie pentru toți începând cu 1 februarie.

Și Germania intenționează să facă acest lucru, sub impulsul noului cancelar Olaf Scholz. De asemenea, primarul din New York a impus-o recent întregului sector privat.

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a insistat marți că aceasta trebuie să fie "ultima soluție" din cauza implicațiilor etice și practice.

Multe țări, cum ar fi Franța, impun deja vaccinarea Covid pentru lucrătorii din domeniul sănătății sau au făcut astfel încât multe vaccinuri să fie obligatorii pentru copii.

Pentru Bachelet, "vaccinarea obligatorie ar trebui aplicată numai atunci când este necesară pentru a atinge obiective esențiale în materie de sănătate și ar trebui luată în considerare numai atunci când măsuri mai puțin intruzive, cum ar fi mascarea și distanțarea socială, s-au dovedit ineficiente în atingerea acestor obiective.

De asemenea, vaccinurile trebuie să fie disponibile și accesibile tuturor pentru ca un program de vaccinare obligatorie să respecte principiile egalității și nediscriminării, a subliniat ea, adăugând că acestea trebuie să fie eficiente și sigure înainte de a deveni obligatorii.

Orice regim obligatoriu trebuie să permită, de asemenea, excepții pentru persoanele care au o contraindicație medicală.

Pe de altă parte, ea consideră că ar fi legitim să se restrângă unele drepturi și libertăți ale celor care refuză să se supună obligației de vaccinare (accesul în școli, spitale sau alte spații publice).

Dar "acolo unde sunt impuse sancțiuni, acestea trebuie să fie aprobate de autoritatea judecătorească", a subliniat Bachelet, precizând că, în general, orice obligație de vaccinare ar trebui să fie reexaminată constant.

Vizualizări: 1,499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: