OFICIAL: CE Oltenia la 6 luni - pierdere de 138 de milioane de lei
Situaţia financiară a Complexului Energetic Oltenia, la 6 luni, arată o pierdere de 138 de milioane de lei. Pe primul semestru, CE Oltenia a vândut 5 TWh, ceea ce înseamnă că, şi în condiţiile unei veri secetoase, producţia nu va depăşi 13 TW. În plus, în bugetul trimis spre aprobare la Ministerul Energiei se prognozează o producţie de 14 TWh. La cărbune e jale. În proiectul de buget se prognozează 23 de milioane de tone de cărbune, dar până acum s-au produs aproape 9 milioane de tone. CEO are şi datorii de zeci de milioane de lei la bugetul statului şi furnizori.
Complexul Energetic Oltenia merge pe un drum descendent, la 6 luni fiind o pierdere de peste 130 de milioane de lei. La 6 luni, compania înregistrează cheltuieli mai mari faţă de venituri. “În primul semestru 2016 CE Oltenia a înregistrat un profit din exploatare de 30,6 milioane lei si o pierdere din activitatea financiara de 168,8 milioane lei, ca urmare a diferenţelor de curs valutar nefavorabile aferente creditelor accesate pentru investiţiile de mediu (in principal ca urmare a reevaluării lunare a creditului in yeni)”, transmite CE Oltenia.
Jale în minerit
O cifră îngrijorătoare în situaţia de la 6 luni este cea legată de veniturile din vânzarea de cărbune. La 6 luni, CE Oltenia a obţinut din vânzarea cărbunelui venituri de 18 milioane de lei, cu 70 de milioane de lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2015! În 2016, CEO a pierdut clienţi precum RAAN, CET Govora şi alţii. Într-adevăr, multe din aceste companii nu plăteau sau plăteau cu mari întârzieri. Până acum, CEO a produs 8, 8 milioane de tone de cărbune, faţă de 10, 8 în aceeaşi perioadă a anului 2015. Dacă producţia se va menţine la aceleaşi cote, la finalul anului va fi înregistrată o producţie de 18 milioane de tone de cărbune. Maxim 20 de milioane dacă va fi cerere pe piaţa de energie. Asta în condiţiile în care prognoza pe 2016 este de 23 de milioane de lei!
Mai multe cariere din CE Oltenia sunt blocate, însă cel mai bun exemplu este Jilţ, acolo unde există şi o hotărâre de guvern pentru expropriere, dar care este pusă în aplicare cu încetinitorul. Grav este că şi perioada de descopertă, în cazul în care toate terenurile au fi cedate companiei, durează mai bine de un an.
PROGNOZĂ
Bugetul de venituri şi cheltuieli este contestat de sindicate. El prevede un profit de 600 de mii de lei, dar rezultatul este bazat pe concedierea a 2000 de concedieri. Judecând după vânzările sub aşteptări la energie şi cărbune, rezultatul va fi foarte slab, iar bugetul nu va fi executat.
DATORII
Plăţile restante ale CE Oltenia la 6 luni către furnizori în semestrul I - 2016 (pana la 30 zile peste termenul scadent) se ridică la 47 de milioane de lei. Se preconizează ca până la sfârşitul lunii septembrie să fie achitate toate obligaţiile către furnizori, susţine compania. CE Oltenia a eşalonat, în luna mai, o datorie de 59 de milioane de lei la stat. Cât priveşte ratele la bănci, în primul semestru 2016, CE Oltenia a rambursat instituţiilor bancare circa 230 de milioane de lei. Creanţele restante la 6 luni 2016 sunt de 809 de milioane de lei.
COTA DE PIAŢĂ
Cota de piaţă a CE Oltenia, în primul semestru 2016, a scăzut la 17,9%, faţă de 18,4% în primul semestru din 2015.