Oferte respinse pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești

Cele două oferte depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate al hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești au fost respinse de comisia de evaluare, potrivit unui comunicat al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

Niciuna dintre oferte nu a fost conformă cu cerințele caietului de sarcini, în condițiile în care, la reluarea licitației, acesta a fost modificat și adaptat pentru a fi mai accesibil și flexibil.


Una dintre cauze este legislația de mediu, care nu încurajează dezvoltarea de astfel de proiecte, dar și faptul că proiectul nu a fost declarat de importanță strategică, spune Bogdan Stănescu, președintele directoratului SAPE.

„Din păcate, ofertele depuse nu au răspuns solicitărilor experților ce au întocmit caietul de sarcini. În plus, nici legislația, în special cea privind condiționalitățile de mediu, nu este atrăgătoare pentru astfel de proiecte complexe. Nu ne-a ajutat cadrul legislativ și nu a fost o voință clară, fermă și asumată într-un act normativ, respectiv să fie declarat un proiect strategic, de importanță națională, ceea ce, in opinia noastră, a reprezentat, probabil, cauza principala pentru care a fost depus un număr atât de mic de oferte, deși interesul inițial a fost foarte mare”, a spus Stănescu, citat de HotNews.

Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpușești este o investiție majoră planificată în România, menită să îmbunătățească securitatea energetică a țării prin construcția unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare. Aceasta este o formă de stocare a energiei electrice care ar urma să ajute la echilibrarea sistemului energetic național, în special în contextul utilizării tot mai mari a surselor de energie regenerabilă (eoliană și solară), care sunt intermitente.

Centrala hidroelectrică de la Tarnița-Lăpușești ar urma să fie construită în județul Cluj, în apropierea lacului Tarnița. Proiectul a fost propus încă din anii '70, însă lucrările propriu-zise nu au început niciodată, în ciuda faptului că proiectul a fost relansat de mai multe ori după 1989.

Se preconizează o putere instalată de aproximativ 1.000 MW și un cost al investiției de peste un miliard de euro. (A.M.)

Vizualizări: 706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: